Foto: AP/Scanpix
Irākā svētdien izpildīts nāvessods pakarot 36 cilvēkiem, kas notiesāti par līdzdalību 2014. gadā notikušajā jauniesaukto slaktiņā, paziņojušas amatpersonas.

Grupējums "Daesh" ("Islāma valsts") 2014. gada jūnijā sociālajos medijos publicēja vairākus videoierakstus un attēlus, kuros bija fiksēta jauniesaukto karavīru, galvenokārt šiītu, nogalināšana netālu no Tikrītas. Grupējums paziņoja, ka nogalinājis 1700 šiītu karavīru un apžēlojis 800.

Šis karavīru masu slaktiņš bija viena no lielākajām zvērībām, ko "Islāma valsts" pastrādāja pirms diviem gadiem, strauji sagrābjot savā kontrolē plašas teritorijas Irākas ziemeļos un rietumos.

Nāvessods notiesātajiem svētdienas rītā izpildīts Nāsirījas cietumā, klātesot Irākas tieslietu ministram un vairākiem desmitiem slaktiņa upuru tuvinieku.

Pēc pagājušajā mēnesī notikušā sprādziena Bagdādē, kas prasīja vairāk nekā 300 cilvēku dzīvības, Irākas premjerministrs Haiders al Abadi paziņoja, ka grib paātrināt nāvessodu izpildi noziedzniekiem, kas notiesāti par apsūdzībām terorismā.

Starptautiskās cilvēktiesību organizācijas kritizējušas Irāku par biežajiem nāvessodiem, paužot bažas, ka prāvas, kurās šie cilvēki notiesāti, daudzos gadījumos varēja nebūt taisnīgas, bet sasteigtā nāvessodu izpilde "vienīgi pastiprinās netaisnīgumu".

Maijā Irākā ar nāvi tika sodīti 22 cilvēki.

Ziņas par jauniesaukto karavīru slaktiņu pie Tikrītas apvienojumā ar Irākas ietekmīgākā šiītu garīdznieka ajatollas Ali as Sistani aicinājumu cīnīties pret teroristiem ar ieročiem rokās pamudināja daudzus šiītu brīvprātīgos doties cīņā pret džihādistiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!