Foto: AFP/Scanpix

Irākas armija šobrīd Mosulas tuvumā savā galējā ziemeļu bāzē izvietojusi tūkstošiem karavīru, lai no teroristiskā grupējuma "Daesh" atgūtu valsts otru lielāko pilsētu, atsaucoties uz amatpesonām ziņo AFP.

"Daesh" Mosulu ieņēma 2014. gada jūnijā, un kopš tā laika pilsēta jau vairāk nekā 18 mēnešus ir džihādistu kontrolē. Vienīgie uzbrukumi tajā bijuši tikai ASV vadītās koalīcijas uzlidojumi, kuri atbalstīs Irākas armiju arī cīņā par Mosulu.

Irākas un kurdu armijām ielencot pilsētu, džihādisti dažu pēdējo dienu laikā Mosulā noslepkavojuši aptuveni 300 cilvēku, ziņo "ARA News". Nogalinātie galvenokārt bijuši agrākie Irākas policisti un karavīri, kā arī aktīvisti, kuri par aktualitātēm Mosulā ziņoja internetā.

"Teroristu grupējums veikusi slepkavības dažādās pilsētas vietās. Lielākā daļa upuru nogalināti grupējuma izveidotajos aizturēšanas centros Mosulā un tās ciešā tuvumā," atklājis Irākas armijas pārstāvis Mahmuds Souraji. Viņš arī norādīja, ka slepkavības īstenojušas šāvēju brigādes, bet noslepkavotie vēlāk apglabāti masu kapos.

Iespējams, slepkavības notikušas, "Daesh" kaujiniekiem Irākā strauji zaudējot teritorijas un apzinoties, ka drīz Irākas armija pietuvosies Mosulai.

"Irākas armijas vienības sākušas ierasties Mahmūras rajonā, lai uzsāktu militāro operāciju Mosulas virzienā," kāds anonīms armijas ģenerālis norādījis AFP. Viņš atklājis, ka bāzē jau šobrīd atrodas trīs armijas brigādes un kopējais karavīru skaits sasniegšot 4500 karavīru. Tāpat ofensīvā iesaistīsies armijas 15. un 16. divīzija.

Mahmūra atrodas aptuveni 70 kilometrus uz dienvidaustrumiem no pilsētas. Pirmais operācijas mērķis būšot pilsētai nogriezt visas apgādes līnijas uz dienvidiem un dienvidrietumiem no tās.

Kāda kurdu amatpersona atklājusi, ka reģionā, kuru kontrolē autonomā Irākas Kurdistāna, lielākā daļa izvietoto karavīru esot Irākas armijā dienošie etniskie kurdi. Šie spēki ieradušies ar Kurdistānas prezidenta un valdības atļauju, norādījis autonomā reģiona pārstāvis Halgurds Hekmats.

Frontes situācija 2016. gada 8. februārī - ar pelēku atzīmēta "Daesh" kontrolētā teritorija, ar dzeltenu - Kurdistānas kontrolētā teritorija, ar tumši rozā - Irākas valdības kontrolētā teritorija. Lielākais melnais punkts ir Mosula, sarkanais - Bagdāde.

Jau ziņots, ka pēc "Daesh" vērienīgās operācijas 2014. gada vasarā daudzas Irākas armijas vienības Kurdistānas apgabalu, kā arī Mosulu, kas atrodas uz reģiona robežas pameta likteņa varā. Daļu no pamestajām bāzēm ar bruņojumu un munīciju izdevās pārņemt kurdu spēkiem, bet daļa nonāca teroristu rokās.

Ar ASV vadītās koalīcijas uzlidojumu, kā arī apmācību programmu palīdzību Irākas spēkiem kopš tā laika no "Daesh" izdevies atgūt ievērojamu daļu Irākas apdzīvoto vietu. Tiek uzskatīts, ka kauja par Mosulu būs lielākā, nozīmīgākā un sarežģītākā cīņa pret "Daesh" Irākā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!