Foto: AFP/Scanpix

Irākas bijušais premjerministrs Nuri al Maliki paziņojis, ka "nepieciešamības gadījumā" pret Kurdistānas prezidenta Masuda Barzani centieniem deklarēt autonomijas neatkarību jāizmanto spēks, ziņo "ARA News".

Kurdistānas prezidentūras pārstāvis Omeds Sabah stingri nosodījis šos paziņojumus, norādot, ka kurdi aizstāvēsies pret jebkādiem uzbrukumiem. "Tas ir pārsteidzoši, ka kāds, kurš ir Irākas sabrukšanas un terora pieaugšanas iemesls, nekaunas par sevi un paziņo šādas lietas."

Al Maliki bija premjers, kad 2014. gadā teroristu organizācija plašā ofensīvā pārņēma Irākas ziemeļrietumu teritorijas, un Irākas armija bēga no savām pozīcijām, tostarp Mosulā pametot milzīgus Rietumvalstu sagādātus ieroču un transportlīdzekļu krājumus. Tā rezultātā viņu nomainīja tagadējais premjers Haiders al Abadi.

Bijušā premjera paziņojumi parādījās intervijā libāniešu laikrakstā "al-Akhbar". Tajā viņš arī paziņoja, ka palīdzējis radīt tā dēvētās "Tautas mobilizācijas vienības" drīz pēc tam, kad "Daesh" pārņēma plašus sunnītu apdzīvotus apgabalus. Faktiski "Tautas mobilizācijas vienības" jeb Irānas finansētie irākiešu šiītu grupējumi līdz pērnā gada beigām nepakļāvās Irākas armijas virspavēlniecībai, kuru savukārt atbalstīja ASV vadītā starptautiskā koalīcija.

Al Maliki nereti apsūdzēts šiītu lielvalsts Irānas interešu pārstāvniecībā, kamēr teritorijās, kuras pārņēma "Daesh", iedzīvotāju vairums ir sunnīti. Tieši Maliki pret sunnītiem vērstā politika viņa premjerēšanas laikā tiek vainota apstāklī, ka džihādisti saņēma plašu ieņemto teritoriju iedzīvotāju atbalstu.

Savukārt autonomās Kurdistānas prezidents Barzani simpatizē Turcijai, kura atbalsta tās neatkarības centienus, cerot uz lielāku ietekmi ar naftu un dabasgāzi bagātajā Irākas reģionā. Tāpat ietekmi tajā cenšas iegūt Irāna, kurai patlaban ir ietekme Irākas, bet ne autonomijas valdībā.

Pastāv bažas, ka pēc "Daesh" sagrāves Irākā starp irākiešu šiītu grupējumiem un kurdu pešmergu varētu izcelties sadursmes. Pagaidām abu spēku pārstāvji gan sadarbojas un oficiāli norādījuši, ka sadursmju to starpā nebūs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!