Irākas kurdu spēki ar ASV aviācijas atbalstu ceturtdien bloķējuši svarīgu džihādistu grupējuma "Islāma valsts" apgādes līniju ar Sīriju.

Kurdu komandieri piektdien ziņo, ka viņiem izdevies pārņemt savā kontrolē Sindžāras centru.

Kurdi ceturtdien sāka plašu operāciju, lai no džihādistiem atgūtu Sindžāras pilsētu, kura atrodas uz svarīga "Islāma valsts" apgādes ceļa starp tās centru Irākā - Mosulas pilsētu - un Sīriju.

Līnijas pārraušana būtu smags trieciens džihādistu iespējām pārvietot kaujiniekus un materiālus starp abām valstīm.

Autonomā Kurdistānas reģiona drošības padome paziņoja, ka operācijā piedalās līdz 7500 kurdu kaujinieku. Operācijas mērķis ir ieņemt Sindžāru un izveidot plašu buferzonu, lai aizsargātu pilsētu un iedzīvotājus no artilērijas.

Aģentūra "Reuters" ziņoja, ka piektdien pilsētā dzirdams spēcīgs apšaudes troksnis, kurdu kaujiniekiem ieņemot pakalnu, no kura pilsēta pārskatāma. Vairākiem kaujiniekiem plecos bijuši granātmetēji.

Kurdu komandieri atklāja, ka viņiem izdevies pilnībā pārņemt savā kontrolē Sindžāras centru, tostarp policijas pārvaldi un Kurdu demokrātiskās partijas biroju.

Ceturtdien kurdu spēki ar ASV uzlidojumu atbalstu norobežoja Sindžāru no austrumiem un rietumiem.

Pentagons ceturtdien atzina, ka ASV karavīri, kas šajā ofensīvā sniedz padomus kurdu spēkiem, ir pietiekami tuvu frontes līnijai, lai varētu identificēt mērķus un izsaukt aviācijas uguni.

Pentagona preses pārstāvis Pīters Kuks paziņoja, ka vairums ASV vadītās koalīcijas karavīru atrodas aiz frontes līnijām un strādā ar kurdu komandieriem, taču daži instruktori atrodas uz Sindžāra kalna, palīdzot izvēlēties gaisa uzlidojumu mērķus.

"Islāma valsts" ieņēma Sindžāras rajonu 2014.gada augustā, pēc kā izvērsa vardarbību pret kurdu etnoreliģisko kopienu jezīdiem, ko ANO raksturojusi kā iespējamu genocīdu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!