Foto: AFP/Scanpix

Irākas islāmistu nemiernieku grupējums "Irākas un Levantes Islāma valsts" (ISIS vai ISIL), kas šonedēļ savā varā pārņēmis valsts otru lielāko pilsētu Mosulu un gāztā līdera Sadama Huseina dzimto Tikrītu, ceturtdien izplatītā paziņojumā draud ieņemt arī galvaspilsētu Bagdādi, vēsta raidsabiedrība CNN.

"Turpiniet savu maršu, jo cīņa vēl nav sīva," ceturtdien grupējuma interneta vietnē publicētā audio ierakstā aicina ISIS runasvīrs Abu Muhameds al Adnani.

"Tā plosīsies Bagdādē un Kerbelā. Esiet gatavi tai!" turpina islāmistu pārstāvis. "Neatdodiet ne sprīdi jūsu atbrīvotās zemes," skan aicinājums kaujiniekiem.

Raidsabiedrība CNN norāda, ka nevar pārbaudīt 17 minūtes garā ieraksta autentiskumu un ierakstīšanas laiku.

Kaujinieku straujie panākumi notiek laikā, kad Irākā turpina pieaugt spriedze starp reliģiskajām grupām. Situāciju destabilizē arī pilsoņu karš blakus esošajā Sīrijā. Kaujinieku panākumi parāda, ka tie efektīvi var pieveikt amerikāņu apmācītos Irākas drošības spēkus.

Irākas varasiestādes trešdien norādīja uz vēlmi, lai ASV, kura Irākas drošībnieku apmācīšanā, ieročos un ekipējumā ir ieguldījusi 15 miljardus dolāru (11 miljardi eiro), atbalstītu valdības spēkus ar gaisa triecieniem pa ekstrēmistu pozīcijām, norāda CNN.

Vairākas ASV amatpersonas ir norādījušas, ka situācija ir "ārkārtīgi steidzama" un Vašingtona izskata iespējas, kā vēl atbalstīt Irāku. Daļa no palīdzības ir izlūkošanas datu sniegšana Irākas spēkiem.

Kad kaujinieki uzbruka ziemeļu pilsētām Mosulai un Tikrītai, valdības spēki bēga, pametot ieročus, ekipējumu un bruņumašīnas.

Labi bruņotie islāmistu kaujinieki otrdien pārņēma 1,6 miljonu apdzīvotās Mosulas policijas iecirkņus un valdības ēku, bet no cietuma atbrīvoja vairāk nekā 1000 ieslodzīto. Pilsētu līdz šim pametušu jau 500 000 cilvēku.

Trešdien kaujinieki iebruka Turcijas konsulātā Mosulā, sagūstot 48 cilvēkus, to skaitā diplomātus. Kaujinieki arī ieguvuši daļēju kontroli pār nelielo naftas pārstrādes pilsētu Beidžī, kas atrodas uz Bagdādi un Mosulu savienojošā ceļa. Tas apgrūtina valdības karaspēka nogādāšanu uz Mosulu.

ISIS mērķis ir plašas islāma valsts izveidošana. Agrāk šogad grupējums ieņēma Fallūdžu un daļu Ramādī. Kara plosītajā Sīrijā grupējuma rokās ir Rakas pilsēta. ISIS cīnās gan ar Sīrijas prezidenta Bašara al Asada spēkiem, gan konkurējošiem radikāļu grupējumiem un Irākas valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!