Foto: AFP/Scanpix

Irākas spēki paziņojuši, ka ir atkarojuši džihādistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") vienu no pēdējiem kaujinieku kontrolētajiem anklāviem Irākā – Havīdžas pilsētas centru, vēsta raidsabiedrība BBC.

Tūkstošiem civiliedzīvotāju apdzīvotā Havīdža islāmistu kaujinieku kontrolē atrodas kopš 2014. gada. Kad teritorija būs pilnībā attīrīta no džihādistiem, grupējuma kontrolē paliks vien zemes josla gar robežu ar Sīriju.

Trešdien Irākas spēki paziņoja, ka ir atguvuši kontroli pār 98 ciemiem Havīdžas apkārtnē un nogalinājuši 196 "Daesh" karotājus.

Karavīri, policija un paramilitārie spēki ir atbrīvojuši visu Havīdžas centru un turpina virzīties, ceturtdienas rītā paziņoja operācijas komandieris Abdels Amirs Jarallahs.

Otrdien Irākas spēki atbrīvoja Rašadas aviobāzi uz dienvidiem no pilsētas, ko kaujinieki izmantoja par treniņnometni.

Havīdžā joprojām atrodas līdz 78 tūkstoši civiliedzīvotāju, otrdien paziņoja ANO. Irāka savukārt norāda, ka "Daesh" kaujinieki liedz evakuēties daļai cilvēku un varētu būt mīnējuši apdzīvoto vietu.

Kopš pirms divām nedēļām sākās armijas operācija, Havīdžu ir pametuši līdz 12 500 cilvēku, liecina ANO aplēses. Cik iedzīvotāju tikuši ārā no pilsētas pēdējās divās dienās, nav zināms.

Irākas spēki līdzās brīvprātīgajiem kaujiniekiem un ar ASV vadītās koalīcijas gaisa atbalstu turpina cīņu pret "Daesh" pašpasludināto kalifātu, ko džihādisti izveidoja pēc tam, kad 2014. gada vasarā pārņēma plašas teritorijas Irākā un Sīrijā.

Jūlijā pēc deviņus mēnešus ilgas operācijas irākieši atkaroja kaujiniekiem valsts otru lielāko pilsētu Mosulu. "Daesh" joprojām kontrolē teritorijas arī Sīrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!