Foto: Reuters/Scanpix

Irākas drošības spēki nākamajā mēnesī būs gatavi uzbrukt džihādistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") ieņemtajai Mosulas pilsētai, trešdien paziņoja ASV apvienoto štābu priekšnieku komitejas priekšsēdētājs ģenerālis Džo Danfords.

"Šodien mēs lēšam, ka irākiešiem oktobra sākumā būs visi nepieciešamie spēki operācijām Mosulā," militārā pasākumā Vašingtonā pavēstīja Danfords. "Šīs operācijas laiks tagad ir tikai premjerministra politiska lēmuma funkcija."

"Mēs būsim vietā, lai sniegu jebkādu atbalstu, jebkādus papildspēkus, kas vien šiem spēkiem būs vajadzīgs panākumiem," norādīja Danfords.

ASV Irākā ir dislocējusi 4600 karavīru, kuri tur apmāca vietējos spēkus.

ASV Centrālās pavēlniecības komandieris Džozefs Votels augusta beigās paziņoja, ka Irākas spēki Mosulu var atgūt līdz gada beigām.

Irākas drošības spēki ar koalīcijas atbalstu jau sākuši "veidot operācijas" ap Mosulu, tostarp atkarojot apkārtnes ciemus un objektus.

Sagaidāms, ka Irākas drošības spēki Mosulas virzienā dosies no dienvidiem, bet kurdu zemessardze "Pešmerga" no ziemeļiem.

"Islāma valsts" kontrolē šī Irākas otra lielākā pilsēta nonāca 2014.gada jūnijā. Uz to brīdi pilsētā dzīvoja divi miljoni cilvēku. ANO lēš, ka tur joprojām varētu būt miljons iedzīvotāju.

Pentagons lēš, ka pilsētā varētu atrasties 3000 līdz 4500 "Islāma valsts" kaujinieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!