Foto: Reuters/Scanpix

Divi ASV patruļkuģi ar 10 jūrniekiem, kurus otrdien aizturēja Irānas spēki, jo tie iebraukuši Irānas teritoriālajos ūdeņos bojātas navigācijas sistēmas dēļ, trešdien atbrīvoti, paziņoja Irānas Revolucionārās gvarde.

Tās paziņojumā uzsvērts, ka ASV patruļkuģi nav iebraukuši Irānas teritoriālajos ūdeņos tīši, tāpēc nolemts viņus atbrīvot.

Jau ziņots, ka Revolucionārās gvardes jūras spēku kaujas vienības otrdien aizturēja divus ASV patruļkuģus ar 10 jūrniekiem, kas bija iemaldījušies Irānas teritoriālajos ūdeņos Persijas līcī, un aizveda tos uz Irānai piederošo Farsi salu.

Augstas ASV amatpersonas paziņoja, ka ir saņēmušas Irānas apliecinājumus tam, ka patruļkuģi un to apkalpes locekļi trešdien tiks atbrīvoti un varēs kuģot tālāk. Pirms aizturēšanas patruļkuģi brauca no Kuveitas uz Bahreinu.

Incidents notika pie Farsi salas, kas atrodas Persijas līcī apmēram pa vidu starp Irānu un Saūda Arābiju. Šajā salā ir Irānas Republikāniskās gvardes korpusa bāze.

Nelielās salas dēļ Irānas teritoriālie ūdeņi sniedzas līdz vienam no pasaules svarīgākajiem kuģu satiksmes ceļiem.

ASV amatpersonas neapstrīdēja to, ka nepilnus 20 metrus garie patruļkuģi aizturēšanas brīdī atradās Irānas teritoriālajos ūdeņos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!