Foto: EPA/LETA

Irāna paziņojusi par to, ka valsts teritorijā bloķē pieeju ASV uzņēmuma "Google" interneta meklēšanas servisam un e-pasta pakalpojumam "Gmail". Tā esot Irānas reakcija uz ASV uzņemto provokatīvo filmu "Innocence of Muslims", vēsta laikraksts "The Guardian".

Pirms dažām dienām Irānā pabeigta interneta aizvietošanas ar nacionālu iekšējo tīklu programmas pirmā fāze. Visu ministriju un citu valsts iestāžu datori tika atslēgti no interneta un pievienoti iekšējam tīklam. Programmu paredzēts pilnībā ieviest līdz 2013. gada martam.

Teherāna šo programmu skaidro ar kiberdrošības uzlabošanu, lai aizsargātu valsts datortīklus no uzbrukumiem, līdzīgiem tiem, kuros jau pret tiem bijuši vērsti vīrusi "Stuxnet" un "Flame". Šos vīrusus, kuri pēdējos gados inficējuši lielu skaitu datoru Irānā, domājams, radījuši ASV un Izraēlas speciālisti, norāda britu prese.

Irānas datortīkli jau ir bijuši pakļauti kiberuzbrukumiem. Vīrusi ir traucējuši valsts kodolobjektu darbu, kā arī naftas uzņēmumu datortīklus. Irānas amatpersonas kiberuzbrukumos vaino ASV un Izraēlu.

Jau vēstīts, ka ASV uzņemtās filmas "Innocence of Muslims" ("Musulmaņu šķīstums") parādīšanās internetā 11. septenbrī izraisīja plašus musulmaņu protestus visā pasaulē. Notikumi kļuva traģiski, kad 11. septembra vakarādemonstrācijas aizsegā, bruņotiem kaujiniekiem uzbrūkot ASV konsulātam Lībijas pilsētā Bengāzī, gāja bojā ASV vēstnieks Kristofers Stīvenss un vēl trīs amerikāņu diplomāti.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka Filmā "Innocence of Muslims" aktiera attēlotais musulmaņu svētais pravietis Muhameds ir piedzēries un dzīvniecisks biseksuālis. Amatieru filma ir veidota angļu valodā, tomēr internetā ievietotais filmas fragmentu apkopojums ir dublēts Ēģiptes arābu dialektā un aizskāris daudzus cilvēkus arābu pasaulē. Aktieri, kas piedalījušies filmā, apgalvoja, ka viņi maldināti par filmas saturu un nav zinājuši, ka piedalās antiislāma filmā, kā arī viņu balsis filmas pēcapstrādē aizstātas ar citu tekstu. Filmas režisors ir Alans Robertss, kurš ir bijis režisors pornofilmām, bet filmu producējusi Kalifornijā bāzētā kristiešu bezpeļņas organizācija "Media For Christ".

Demonstrācijas kopš 11. septembra vērsušās plašumā pa visu pasauli, īpaši asi izceļoties Tuvajos Austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!