Foto: AFP/Scanpix/LETA

Irānas augstākā līdera ajatollas Ali Hamenei ārlietu padomnieks Ali Akbars Velajati (attēlā) otrdien brīdinājis Eiropas valdības neapgrūtināt ar jauniem nosacījumiem kodolvienošanos, kas noslēgta starp Irānu un pasaules lielvarām.

"Sacīt, ka viņi akceptē JCPOA (Kopējo visaptverošo rīcības plānu), bet būtu jāvienojas par Irānas klātbūtni reģionā vai jārunā par Irānas pretraķešu aizsardzību, nozīmē uzstādīt nosacījumus JCPOA, un tas pavisam nav pieņemami," paziņoja Velajati.

"Tās nav Eiropas tiesības. JCPOA nav nosacījumu un tas jāīsteno saskaņā ar to, kas tika parakstīts," viņš piebilda.

Francijas prezidents Emanuels Makrons piektdien telefonsarunā ar Irānas prezidentu Hasanu Rohani sacīja, ka nepieciešamas sarunas par reģionālo drošību un Irānas ballistisko raķešu programmu, lai nodrošinātu 2015. gadā noslēgtās kodolvienošanās izdzīvošanu.

Tieši neminot Makronu, Velajati norādīja, ka Eiropas līderiem vajadzētu rūpīgāk apsvērt savas piezīmes un prasības.

Neskatoties uz aicinājumiem sākt jaunas sarunas, Makrons ir stingri aizstāvējis kodolvienošanos pret ASV prezidenta Donalda Trampa draudiem to pārtraukt.

Makrons sazinājās ar Rohani neilgi pēc Trampa runas, kurā viņš asi kritizēja kodolvienošanos. Makrons paziņoja, ka piemērotā laikā apmeklēs Irānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!