Foto: NATO ISAF

Irāna ir gatava palīdzēt Irākai tās cīņā ar "Al Qaeda" kaujiniekiem, piegādājot militārās iekārtas un sniedzot padomus, svētdien pavēstīja Irānas armijas štāba priekšnieka vietnieks ģenerālis Muhameds Hedžazi.

"Ja Irāka lūgs, mēs piegādāsim viņiem iekārtas un sniegsim padomus, bet cilvēku resursi viņiem nav nepieciešami," sacīja ģenerālis.

Irākas drošības struktūru amatpersona sestdien paziņoja, ka Fallūdžas pilsēta Anbāras provincē atrodas ar "Al Qaeda" saistītā radikālo islāmistu bruņotā grupējuma "Islāma valsts Irākā un Levantē" (ISIL) kontrolē. Iepriekš tika ziņots, ka ISIL kontrolē arī vairākus Anbāras provinces galvaspilsētas Ramādī rajonus.

ISIL pēdējo mēnešu laikā nostiprinājis savas pozīcijas Irākas Anbāras provincē un kļuvis par vienu no spēcīgākajiem nemiernieku grupējumiem Sīrijā.

ISIL panākumi Ramādī un Fallūdžā ir pirmā reize vairāku gadu garumā, kad sunnītu kaujiniekiem izdevies pārņemt kontroli nozīmīgās šī reģiona pilsētās un noturēt savas pozīcijas vairākas dienas.

Svētdien Irākas valdības amatpersona pavēstīja, ka Irākas armija gatavo plašu uzbrukumu Fallūdžai.

Bruņoto spēku specvienības jau tagad īsteno operācijas pilsētā, norādīja amatpersona, piebilstot, ka ap pilsētu izvietotās armijas daļas palīdz Fallūdžu pamest tās iedzīvotājiem.

Tad bruņotie spēki uzsāks "uzbrukumu, lai satriektu teroristus".

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs svētdien pauda pārliecību, ka Irākas valdība un ciltis gūs sekmes to cīņā ar "Al Qaeda" kaujiniekiem, tomēr arī norādīja, ka Vašingtona negrasās sūtīt karaspēku atpakaļ uz Irāku.

"Mēs būsim kopā ar [Irākas] valdību, kas vēršas pret [kaujinieku] centieniem. Bet tā ir viņu cīņa - to mēs esam skaidri apliecinājuši jau kādu laiku atpakaļ," žurnālistiem Jeruzalemē sacīja Kerijs. "Mēs neapsveram iespēju atgriezties."

"Mēs esam ļoti, ļoti noraizējušies" par ISIL, atzina Kerijs.

"Tie reģionā ir visbīstamākie spēlētāji. Viņu barbarismu visi var redzēt, viņu brutalitāte ir redzēta jau iepriekš," atgādināja ASV valsts sekretārs. "Savienotās Valstis turpinās uzturēt ciešus kontaktus. Mēs viņiem palīdzēsim viņu cīņa, bet tā ir cīņa, kurā viņi beigās uzvarēs, un es esmu pārliecināts, ka viņi to var."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!