Foto: AFP/Scanpix

Izraēla ir vienīgā atbildīgā par bruņoto konfliktu Gazas joslā un to vajadzētu tiesāt par "kara noziegumiem" šajā palestīniešu teritorijā, otrdien paziņoja Irāna.

"Ne Irāna, ne [Gazas joslā valdošā kustība] "Hamas" netiecas pēc konflikta vai kara, un tām nav mērķa apdraudēt nevainīgu cilvēku dzīvības," sacīja Irānas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Ramins Mehmanparasts savā iknedēļas preses konferencē.

Vainīgā puse ir "noziedzīgais cionistu režīms, kuru vajadzētu tiesāt par kara noziegumiem", sacīja Mehmanparasts. Viņš arī piebilda, ka palestīniešiem jābūt "bruņotiem, lai aizstāvētos".

Mehmanparasts atbildēja uz Izraēlas prezidenta Šimona Peresa izteikumiem, kurš apsūdzējis Irānu palestīniešu mudināšanā turpināt Izraēlas apšaudīšanu ar raķetēm, nevis vienoties par pamieru.

"Nepatīkamais ir irāņi. Viņi atkal mēģina iedrošināt  "Hamas" turpināt apšaudi, [..] viņi mēģina sūtīt tiem ieročus," Peress pirmdien sacīja intervijā ASV telekanālam CNN.

"Mēs negrasāmies karot ar Irānu. Tomēr mēs mēģinām novērst tāldarbības raķešu piegādi, kuras Irāna sūta "Hamas"," teica Peress, runājot par Irānā ražotām raķetēm "Fadžr 5", kuras "Hamas" kaujinieki pagājušonedēļ izmantoja Telavivas apšaudīšanai.

Savukārt Mehmanparasts atzinīgi novērtēja "stingro atbildi no Gazas" un uzsvēra, ka palestīniešiem ir jābūt bruņotiem pret Izraēlu. Viņš nenoliedza, bet arī neapstiprināja, ka Irāna piegādā raķetes kustībai  "Hamas".

"Kurš ražo raķetes "Fadžr 5", ir jautājums militāriem ekspertiem .. un uz to, kā šīs raķetes tiek nogādātas palestīniešiem, vajadzētu atbildēt izlūkdienesta amatpersonām cionistu režīmā," divdomīgi sacīja Mehmanparasts.

"Tomēr ir svarīgi, ka palestīniešiem jābūt bruņotiem, lai aizstāvētos," viņš piebilda.

Raķete "Fadžr 5" var trāpīt mērķiem līdz 75 kilometru attālumā, tātad daudz tālāk nekā pašdarinātās raķetes "Qassam", kuras Izraēlas apšaudīšanai parasti lieto palestīniešu kaujinieki Gazas joslā.

Mehmanparasts arī noliedza jebkādas domstarpības ar  "Hamas" un sacīja, ka Irāna "vienmēr atbalstījusi un atbalstīs Palestīnas tautu un palestīniešu cīnītājus, sevišķi  "Hamas" un [grupējumu] "Islāma džihāds"". Palestīniešu atbalstīšana ir "viens no Irānas ārpolitikas pamata stūrakmeņiem" kopš 1979.gada islāma revolūcijas, sacīja Mehmanparasts.

Izraēla no pagājušās trešdienas veic uzlidojumus Gazas joslai, un tajos nogalināti vairāk nekā 110 palestīniešu. Izraēlas teritorijas apšaudēs ar raķetēm no Gazas joslas šajā laikā ir nogalināti trīs izraēlieši.

Irānas ārlietu ministrs Ali Akbars Salehi cer šīs nedēļas beigās vai nākamās nedēļas sākumā apmeklēt Gazas joslu, paziņoja viens no viņa vietniekiem Hasans Gašgavi Irānas parlamenta interneta vietnē ICANA.ir. Salehi gaida, kad šai vizītei piekritīs Ēģipte, kas kontrolē Rafahas robežpāreju Gazas joslas dienvidos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!