Irānas amatpersonas paziņojušas, ka izvietojušas Krievijā ražotās pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas S-300 Fordo kodolobjekta aizsardzībai, vēsta Radio Brīvā Eiropa (RFE/RL).

Valsts kodolobjektu aizsardzība ir ļoti svarīga "visos apstākļos", Irānas telekanālā IRIB svētdien paziņoja gaisa aizsardzības spēku komandieris ģenerālis Farzads Esmaili. "Šodien Irānas debesis ir vienas no pašām drošākajām reģionā," papildināja ģenerālis.

TV arī pārraidīti kadri, kuros redzams kā S-300 pārvadājošais vilcējs Fordo objektā paceļ raķešu palaišanas iekārtu.

Fordo kodolobjekts ir uzbūvēts kalnos pie valsts centrālās daļas pilsētas Kumas. Tajā notika urāna bagātināšanas process, ko paredzēja apturēt janvārī panāktā vienošanās starp Teherānu un sešām lielvarām par Irānas pretrunīgās kodolprogrammas apturēšanu apmaiņā pret ekonomisko sankciju atcelšanu.

ASV, Lielbritānija, Francija, Vācija, Ķīna un Krievija, kuras panāca vienošanos ar Irānu, pauda cerību, ka Teherāna izmantos šo iespēju. Sankciju mīkstināšana nozīmē, ka Irāna varēs atgūt ārvalstīs iesaldētos aktīvus un gūt ienākumus no saviem milzīgajiem naftas un gāzes resursiem, stiprinot iedragāto ekonomiku.

Rietumvalstis pret Irānu vērsa ekonomiskās sankcijas, pastāvot aizdomām, ka Teherāna slepeni cenšas radīt kodolieročus.Pārrunas nesaskaņu atrisināšanai starp Irānu un lielvarām ilga gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!