Foto: Reuters/Scanpix

Irāna sestdien paziņoja, ka ASV prezidenta Donalda Trampa atbalsts valstī notikušajiem protestiem ir "melīgs un lišķīgs".

"Irānas tauta neredz vērtības amerikāņu amatpersonu un Trampa lišķīgajos komentāros," paziņoja Irānas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Bahrams Gasemi.

Pēc viņa teiktā, irāņi atceras Trampa rīcību, aizliedzot viņiem iebraukt ASV, un "daudzo irāņu arestus tajā valstī ar nepamatotiem ieganstiem".

Tramps piektdienas vakarā tviterī pauda atbalstu Irānā notiekošajiem protestiem. "Daudz ziņu par Irānas pilsoņu miermīlīgiem protestiem, kuriem noriebusies režīma korupcija un valsts bagātības šķērdēšana terorisma finansēšanai ārzemēs. Irānas valdībai jāciena savas tautas tiesības, ieskaitot tiesības izpausties. Pasaule vēro!"

Ceturtdien Irānas otrā lielākajā pilsētā Mešhedā notika protests pret lielo dārdzību un bezdarbu, kas drīz vien pārsviedās uz citām pilsētām un pārauga protestā pret visu valdošo islāmistu režīmu.

Piektdienas vakarā protestos Kumas pilsētā tika skandēti saukļi "nāvi diktatoram" un "brīvību politieslodzītajiem".

Izskanēja arī saukļi atjaunot monarhiju, kas tika gāzta 1979.gada Islāma revolūcijā, kā arī nosodījums režīmam par palestīniešu un dažādu reģionālo kustību atbalstīšanu, nevis problēmu risināšanu pašu mājās.

Sociālajos tīklos izlikti video ar plašiem protestiem citās pilsētās, kurus policija izdzenā ar ūdens lielgabaliem.

Irānas drošības dienesti piektdien paziņoja, ka Mešhedā aizturēti 52 cilvēki par "rupju saukļu" skandēšanu.

Protestētāju aizturēšanu nosodījusi ASV, brīdinot Teherānu, ka "pasaule skatās".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!