Foto: AFP/Scanpix

Irānā saistībā ar antiislāmisku fotogrāfiju publicēšanu vietnē "Instagram" arestēti astoņi cilvēki, atsaucoties uz Teherānas kibernoziegumu tiesas prokurora paziņojumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Arestētās personas strādā interneta modeļu aģentūrās. Aresti ir daļa no operācijas, kas meklē sievietes, kuras "Instagram" un citās vietnēs ievietotās fotogrāfijās redzamas nepiesegtām galvām. Aizliegums sievietēm publiskās vietās atrasties bez galvassegas Irānā tika ieviests 1979. gadā.

Kopumā izmeklētāji identificējuši 170 cilvēkus, kuri saistīti ar interneta modeļu aģentūru darbu, tostarp 59 fotogrāfi un vizāžisti, 58 modeles un 51 modes salona menedžeris un dizainers. No visiem 170 identificētajiem 29 brīdināti, ka pret viņiem tiek veikta kriminālizmeklēšana. "Personas, kuras pēc brīdinājuma saņemšanas mainīja savu uzvedību, neskāra nekādas juridiskas sekas, un astoņas no 29 ir arestētas," paudis prokurors.

Saskaņā ar prokurora pausto modeļu aģentūru ievietotās fotogrāfijas veido aptuveni 20 % no visām "Instagram" publicētajām bildēm, kas uzņemtas Irānā, un tās "rada un izplata amorālu un pret islāmu vērstu kultūru un izlaidību".

Līdzīga veida operāciju Irānas Organizētās kibernoziedības novērošanas un apkarošanas centrs 2013. gadā veicis sociālajā tīklā "Facebook", pastāstījis centra pārstāvis Mustafa Alizadehs, skaidrojot, ka "populāro kibertelpu sterilizēšana" ir centra dienaskārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!