Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Islāma Republikas Irānas elites karaspēks Islāma Revolucionārā gvarde ceturtdien izplatījis paziņojumu, ka paātrinās ballistisko raķešu programmu par spīti ASV un Eiropas Savienības spiedienam to apturēt, ziņo "Reuters"

Šis paziņojums seko būtiskajām ASV ārpolitikas pārmaiņām, kuras iezīmēja 13. oktobrī izskanējušas ASV prezidenta Donalda Trampa teiktais, ka viņš neatbalsta pirms dažiem gadiem noslēgto starptautisko kodolvienošanās līgumu ar Irānu, bet tā vietā izvēlas īstenot daudz agresīvāku pieeju attiecībā uz Islāma Republikas raķešu programmu.

Trampa administrācija arī pieņēmusi vienpusējas sankcijas par spīti tam, ka Irāna iepriekš noliegusi, ka attīsta raķetes, kas spējīgas nest kodolgalviņas. Reaģējot uz to, Revolucionārās gvardes pārstāvji izplatījuši paziņojumu, kurā uzsver, ka Trampa izteikumu dēļ darīs tieši pretējo.

Gvardes paziņojumā teikts, ka "Irānas ballistisko raķešu programma tiks paplašināta un paātrināta, reaģējot uz Trampa naidīgo pieeju". Gvardes galvenais komandieris Mohamads Ali Džafari paziņojis, ka "Trampa trauksmainā un drebošā balss iezīmē Amerikas vienpersoniskās valdīšanas ēras norieta sākumu". Tāpat uzsvērts, ka Irānas galvenā prioritāte pašlaik ir aizsardzības spēju palielināšana.

Irānai ir viena no attīstītākajām raķešu programmām Tuvo Austrumu reģionā, kas tiek uzskatīta par spēcīgu aizsardzības spēku pret ASV, tai naidīgajām Līča valstīm un Izraēlu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!