Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Irāna informējusi ANO, ka tā uzsākusi plānu urāna bagātināšanas jaudu palielināšanai, otrdien paziņoja Irānas Atomenerģijas organizācijas vadītājs Ali Akbars Salehi.

"Ja apstākļi ļaus, varbūt rītvakar Natanzā mēs varam paziņot par jaunu centrifūgu ražošanas centra atklāšanu," pavēstīja Salehi. "Tas, ko mēs darām, nepārkāpj līgumu." Saskaņā ar 2015.gadā noslēgto kodollīgumu Irāna var izgatavot urāna bagātināšanas centrifūgu daļas, ja tās netiek iedarbinātas desmit gadus.

Pēc Salehi teiktā, tas ir tikai ražošanas sākums un "nenozīmē, ka mēs sāksim centrifūgu izgatavošanu". Viņš arī uzsvēra, ka šie soļi "nenozīmē, ka sarunas [ar Eiropu] cietušas neveiksmi".

Tikmēr Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu otrdien paziņoja, ka Irānas plāna mērķis ir izgatavot kodolieročus, kas tiks pielietoti pret Izraēlu. "Pirms divām dienām Irānas augstākais līderis ajatolla Hamenei paziņoja par savu nodomu iznīcināt Izraēlu," pavēstīja Netanjahu. "Vakar viņš izskaidroja, kā viņš to darīs - neierobežoti bagātinot urānu, lai izgatavotu atombumbu arsenālu. Mēs neesam pārsteigti. Mēs neļausim Irānai iegūt kodolieročus."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!