Foto: RIA Novosti/Scanpix
Irānā saņemts pirmais Krievijas pretgaisa aizsardzības kompleksu S-300 sūtījums, atsaucoties uz Irānas Ārlietu ministriju, vēsta raidsabiedrība RT.

"Mēs jau esam informējuši, ka par spīti vairākām izmaiņām piegāžu laikos darījums tiek izpildīts un šodien man ir jāpaziņo, ka Irānā ir ieradusies pirmā daļa no šī ekipējuma, un pārējo daļu piegāde turpināsies," žurnālistiem atklājis Ārlietu ministrijas pārstāvis Džaberi Ansari.

Piegāde notikusi pa Kaspijas jūru, papildina ministrs.

Darījums par pretgaisa aizsardzības raķešu S-300 piegādēm starp Teherānu un Maskavu tika noslēgts jau 2007. gadā. Taču Krievija līguma izpildi apturēja saistībā ar pret Irānu vērstajām starptautiskajām sankcijām un Rietumu spiedienu. Irāna tajā laikā tikt turēta aizdomās par mēģinājumiem radīt kodolieročus.

Maskava par līguma atjaunošanu paziņoja pērn, kad sešas lielvaras un Teherāna panāca vienošanos par Irānas kodolprogrammas ierobežošanu. Tāpat kopš 2014. gada Krimas okupācijas un kara Austrumukrainā ir ievērojami pasliktinājušās Krievijas un Rietumu attiecības.

Maskava un Teherāna arī iesaistītas Sīrijas pilsoņu karā, kur atbalsta prezidents Bašara al Asada spēkus, kamēr Rietumi ir mēreno opozīcijas grupējumu pusē.

Pašreizējais līgums par S-300 piegādēm starp Krieviju un Irānu noslēgts pērnā gada novembrī. Tagad Teherāna saņems uzlabotus S-300 kompleksus, nevis tos, par kuru iegādi vienojās 2007. gadā. Piegādes paredzēts izpildīt līdz 2016. gada vidum.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!