Foto: Sputnik/Scanpix

Krievija un Irāna kopīgi iestājas pret "ārējiem mēģinājumiem" mainīt režīmu Sīrijā, pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina tikšanās ar Irānas augstāko līderi ajatollu Ali Hamenei pirmdien paziņojis Kremļa preses pārstāvis.

Pirmajā vizītē Irānā astoņu gadu laikā Putins, ārlietu ministra Sergeja Lavrova pavadīts, uzreiz devās tikties ar Hamenei. Abu saruna ilga aptuveni 90 minūtes.

Kremļa preses pārstāvis norādīja, ka tikšanās bijusi "diezgan konstruktīva" un ilgāka, nekā plānots, un abas valstis tajā demonstrējušas "uzskatu vienotību" Sīrijas jautājumā.

Krievija un Irāna abas ir noskaņotas pret "ārējiem mēģinājumiem diktēt scenārijus politiskam noregulējumam" Sīrijā un uzskata, ka pēc pamiera panākšanas tikai Sīrijas tauta vēlēšanās var izlemt atteikties no prezidenta Bašara al Asada.

Hamenei norādījis, ka ASV ir ilgtermiņa plāns dominēt Sīrijā un Tuvajos Austrumos, kas "nāktu par sliktu visām valstīm, sevišķi Irānai un Krievijai", atklāja Kremļa pārstāvis. "Šie draudi būtu jāneitralizē gudri un ar ciešāku mijiedarbību," norādījis Hamenei.

Pēc tikšanās ar Irānas augstāko līderi Putins devās uz Gāzes eksportētājvalstu forumu (GECF).

Sīrijā kopš 2011.gada notiek pilsoņkarš, kurā pret valdību cīnās sašķeltās bruņotās opozīcijas grupējumi un ekstrēmistu organizācijas, tādas kā "Daesh" ("Islāma valsts") un "Al Nusra". Atbilstoši ANO datiem kopš karadarbības sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 250 000 cilvēku.

Gan Teherāna, gan Maskava Sīrijas konfliktā atbalsta prezidentu Bašaru al Asadu un pēdējā laikā ir aktivizējušas diplomātiskos pūliņus, lai sniegtu atbalstu Asada spēkiem pret "Daesh" un citiem nemiernieku grupējumiem.

Pēc Parīzes teroraktiem pasaules uzmanība ar jaunu intensitāti pievērsta cīņai pret "Daesh", kas kontrolē plašas teritorijas Irākā un Sīrijā.

Grupējums uzņēmies atbildību gan par 13.novembrī notikušajiem uzbrukumiem Francijas galvaspilsētā, kur tika nogalināti 130 cilvēki, gan par Krievijas pasažieru lidmašīnas katastrofu Ēģiptē 31.oktobrī. Lidmašīnā, domājams, atradās bumba, lidaparāts uzsprāga un nogāzās. Avārijā gāja bojā 224 cilvēki.

ASV, Francija, Lielbritānija, Saūda Arābija un Turcija vēlas, lai Asads atteiktos no varas, un uzskata, ka Krievijas uzlidojumi Sīrijas teritorijā nepietiekami vēršas pret "Daesh" un citiem džihādistiem, bet tā vietā uzbrūk pārējiem Asada pretinieku formējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!