Foto: Reuters/Scanpix

Irāna un sešas pasaules lielvaras panākušas provizorisku vienošanos par galvenajiem elementiem līgumā par Teherānas kodolprogrammu, Šveicē svētdien pavēstīja Rietumu diplomāti.

Irāna "vairāk vai mazāk" piekritusi samazināt par divām trešdaļām centrifūgu skaitu un nosūtīt uz ārzemēm lielāko daļu tās kodolmateriālu krājumu, sacīja viens no diplomātiem.

Sarunvedējiem Lozannā ir laiks līdz otrdienas pusnaktij, lai vienotos par galvenajām aprisēm līgumā, kura galīgais variants ir jāizstrādā līdz 30.jūnijam. Tomēr diplomāti brīdina, ka lietas vēl var mainīties.

Irāņu diplomāti gan noliedza, ka būtu panākta provizoriska vienošanās par šiem punktiem, norādot, konkrētie centrifūgu skaitļi un ziņas par krājumu eksportu ir "žurnālistu spekulācijas".

"Fakts ir tāds, ka mēs iekonservēsim būtisku skaitu centrifūgu, ka neviens objekts netiks slēgts, konkrēti Fordo. Tas ir šo sarunu pamats," sacīja Irānas diplomāts.

"Mērķis tam, ka atsevišķi Rietumu mediji publicē šādu informāciju, ir radīt atmosfēru, lai traucētu sarunu procesam," sacīja augsta ranga Irānas delegācijas pārstāvis.

Kā ziņu aģentūrai AFP atzina augsta ranga Irānas sarunvedējs, vienošanās ar lielvarām par Teherānas kodolprogrammu nav panākta un ka ir jāturpina strādāt pie neatrisinātajiem jautājumiem.

"Vienošanās nav panākta, un atlikušie jautājumi ir jāatrisina," sacīja Teherānas delegācijas pārstāvis.

Britu raidsabiedrība BBC savukārt vēsta, ka Lozannas sarunās ir "panākts zināms progress". Puses esot vienojušās par plānu, kas paredz pakāpenisku Irānas kodoljaudu samazināšanu apmaiņā pret Rietumu sankciju vājināšanu.

Irāna esot tuvu tam, lai piekristu centrifūgu skaita būtiskam samazinājumam, vēsta vietējie mediji.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs atlicis plānoto atgriešanos uz ASV, cerot, ka Šveicē līdz otrdienai izdosies panākt vienošanos.

Kārtējā lielvaru "sešinieka" - ASV, Francijas, Krievijas, Ķīnas, Lielbritānijas un Vācijas - konsultāciju kārta ar Irānu Lozannā sākās 26.martā.

ASV un to sabiedrotie vēlas saņemt skaidras garantijas, ka Irāna nevarēs tikt pie kodolieročiem.

Pasaules lielvaru un Irānas kodolsarunu mērķis ir līdz marta beigām panākt politisko vienošanos, bet līdz jūnijam vispārīgu vienošanos, lai pārtrauktu 12 gadus ilgušo konfliktu par Irānas kodolprogrammu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!