Foto: AP/Scanpix/LETA

Irāna varētu palielināt urāna bagātināšanu, ja Eiropas Savienība (ES) turpinās rīkoties pasīvi pēc ASV izstāšanās no Irānas kodolvienošanās, paziņojis Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs.

"Eiropiešiem un pārējiem līguma slēdzējiem ir jārīkojas, lai kompensētu ASV sankciju sekas," intervijā Vācijas žurnālam "Der Spiegel" pavēstīja Zarifs.

ASV no līguma izstājās maijā un augusta sākumā sāka atjaunot sankcijas, bet 4.novembrī sekos jaunas sankcijas valsts finanšu un enerģētikas nozarēm.

"Nafta un bankas" ir lakmusa tests, norādīja Zarifs, brīdinot, ka Teherāna varētu rīkoties, ja līdzsvars "starp ņemt un dot tiks izjaukts".

Pēc viņa teiktā, tas nenozīmē, ka Irāna izstāsies no kodolvienošanās. Cita iespēja ir tā daļēja izpilde, sacīja Zarifs.

Viņš sacīja, ka eiropiešiem ir jāizlemj, vai viņi ir gatavi, lai darbi seko viņu vārdiem. Jautājums ir par to, vai Eiropa pakļausies Amerikas prasībām, norādīja Zarifs.

ASV prezidents Donalds Tramps maijā paziņoja, ka Savienotās Valstis izstājas no Irānas kodolvienošanās un ka Vašingtona atjauno pēc šīs vienošanās noslēgšanas apturētās sankcijas.

Pārējās valstis, kas parakstīja vienošanos - Lielbritānija, Francija, Vācija, Ķīna un Krievija -, ir apņēmušās paturēt atvērtus ekonomiskos, finanšu un transporta kanālus ar Irānu, neskatoties uz ASV sankcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!