Foto: AFP/Scanpix

Irānas prezidents Hasans Rohani paziņojis, ka vienošanos ar Rietumiem Irānas kodolprogrammas jautājumā vēlas panākt trīs līdz sešu mēnešu laikā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Šī jautājuma atrisināšana ir "sākuma punkts" Irānas un ASV attiecību uzlabošanai, Rohani pauda intervijā laikrakstam "The Washington Post".

"Jo ātrāk tas notiks, jo labāk visiem. Irānas izvēle būtu trīs mēneši, ja tie būs seši – joprojām labi. Tas ir mēnešu, nevis gadu jautājums," laikraksts citē prezidentu.

Rohani šonedēļ atrodas Ņujorkā kur piedalās ANO Ģenerālajā asamblejā. Ceturtdien Irānas amatpersonas tiksies ar ASV valsts sekretāru Džonu Keriju, kā arī Francijas, Lielbritānijas, Krievijas, Ķīnas un Vācijas diplomātiem, lai apspriestu Teherānas urāna bagātināšanas programmu, kas satrauc Rietumus.

Intervijā Rohani uzsvēra, ka Irānas augstākais īderis ajatolla Ali Hamenei ir devis viņam pilnvaras risināt šo jautājumu, pēc kura nokārtošanas pavērsies iespējas citu lietu nokārtošanai.

Otrdien ANO asamblejā Rohani paziņoja, ka ir gatavs uz rezultātiem balstītu kodolsarunu sākšanai. Irāna ar piecām ANO Drošības padomes pastāvīgajām loceklēm un Vāciju par savu kodolprogrammu stīvējas jau no 2006. gada.

Rietumvalstis ir paudušas aizdomas, ka Irānas mērķis ir bagātināt urānu līdz 90% - nepieciešamajam līmenim tā izmantošanai atombumbā, bet Irāna to noliedz un uzstāj, ka tās programmai ir tikai mierīgi civili mērķi.

Vairākas ārvalstis jau ilgāku laiku mēģina panākt vienošanos, lai Irāna atteiktos no kodolprogrammas un atļautu neatkarīgajiem novērotājiem iekļūt visos kodolobjektos, lai pārliecinātos, ka Irāna nemēģina radīt kodolieročus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!