Foto: AFP/Scanpix

Irānas iestāšanas pret ASV politiku nemainīsies, neskatoties uz nozīmīgo vienošanos, kas panākta saistībā ar šīs Tuvo Austrumu valsts kodolprogrammu, sestdien paziņoja Irānas augstākais garīgais vadītājs ajatolla Ali Hameneji.

Viņš uzsvēra abu valstu lielās atšķirības attiecībā uz konfliktiem Jemenā, Sīrijā un citviet.

"Mūsu politika pret augstprātīgajām ASV nemainīsies," sacīja Hameneji, uzrunājot lūdzējus par godu musulmaņu svētā mēneša ramadāna noslēgumam.

"ASV politika reģionā atšķiras no Irānas par 180 grādiem," viņš piebilda.

Ajatolla neizslēdza iespēju sadarboties ar ASV cīņā pret ekstrēmistu grupējumu "Islāma valsts", norādot, ka var būt "izņēmuma apstākļi", kas attaisno sarunas, kā, piemēram, kodolprogrammas jautājumā, tomēr plašāka attiecību uzlabošanās nenotiks.

"Mums ar ASV nav nevienu citu sarunu par reģionālajiem vai divpusējajiem jautājumiem," sacīja 76 gadus vecais garīdznieks, kurš pieņem nozīmīgākos politiskos lēmumus Irānā.

Irāna ir nodrošinājusi finansiālo atbalstu Sīrijas prezidenta Bašaar al Asada režīmam un nosodījusi Saūda Arābijas intervences Bahreinā un Jemenā.

Jau vēstīts, ka Irāna un sešas lielvalstis otrdien panāca oficiālu vienošanos par Irānas kodolprogrammu, 18 dienas ilgajās sarunās spējot pārvarēt pēdējos šķēršļus.

Vienošanās apmaiņā pret starptautisko sankciju atcelšanu pret Irānu tika panākta Vīnē Irānas sarunās ar sešām lielvalstīm Lielbritāniju, Ķīnu, Franciju, Vāciju, Krieviju un ASV, kuras mēģina panākt, lai Irānai nebūtu iespēju izgatavot kodolieročus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!