Foto: AP/Scanpix

Irāna un sešas pasaules lielvaras pirmdien vienojušās, ka sarunas par pretrunīgi vērtēto Teherānas kodolprogrammu tiks pagarinātas līdz 30.jūnijam, Vīnē paziņoja Irānas delegācija.

To apstiprinājuši arī britu diplomāti.

Sarunu partneri, kas līdz pirmdienas beigu termiņam tā arī nespēja panākt galīgo vienošanos, lai atrisinātu 12 gadus ilgušās domstarpības par Teherānas kodolprogrammu, vienojušies nākammēnes tikties no jauna, apliecināja diplomāti.

Darbs pie sarunu turpināšanas nosacījumu detaļām vēl nav beidzies, tomēr, kā pastāstīja avots, kas vēlējās palikt anonīms, Irānai šobrīd nevajadzētu cerēt uz sankciju režīma vājināšanu.

Sarunas varētu turpināties Vīnē un Omānā.

"Ņemot vērā nedēļas nogalē panākto progresu, sarunu process bija jāpagarina, paredzot ekspertu tikšanos decembrī vietā, par kuru vēl ir jāpanāk vienošanās," paskaidroja kāds Rietumu diplomāts.

"Tika panākts zināms progress," sacīja kāds cits sarunu procesā iesaistīts diplomāts. "Bet mums ir nepieciešamas diskusijas mūsu galvaspilsētās. Mēs vēl satiksimies pirms jaunā gada. Tas ir pastāvīgs process."

Lai tiktu panākta oficiāla sarunu pagarināšana, būtu nepieciešami jauni soļi no abām sarunu pusēm - Rietumiem būtu vēl vairāk jāvājina Irānai noteiktais sankciju režīms, bet Teherānai jāpauž jaunas apņemšanās ierobežot kodolaktivitātes.

Ja puses panāks vienošanos pēc viena mēneša pārtraukuma, tad tas notiktu vēl pirms gaidāmajām izmaiņām ASV Kongresā, kur, sākot ar janvāri, stingrā kursa republikāņi dominēs abās palātās. "Vanagi" ASV likumdevēju vidū draudējuši noteikt Irānai jaunas sankcijas, ja sarunās netiks panākts progress.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!