Foto: AFP/Scanpix

Pēdējā gada laikā notikušas slepenas, tiešas augsta ranga sarunas ASV un Irānas starpā, kas bruģējušas ceļu svētdien Ženēvā noslēgtā vēsturiskā līguma parakstīšanai, atsaucoties uz saviem avotiem, svētdien vēsta ziņu aģentūra "Associated Press".

Sarunas līdz septembrim turētas slepenībā arī no tuvākajiem ASV sabiedrotajiem, arī no Izraēlas un pārējiem Irānas kodolsarunu dalībniekiem. Tas varētu būt izskaidrojums tam, kāpēc kodolsarunās, kas vairākus gadus atradās strupceļā, pēdējā laikā strauji tika panākts progress.

Sarunu slepenība arī varētu būt izskaidrojums tam, kāpēc izraisījās spriedze ASV attiecībās ar Franciju, kas vēl šomēnes pauda savus iebildumus pret sākotnējo vienošanās variantu, kā arī attiecībās ar Izraēlu, kas bija sadusmota par vienošanos un ir paudusi nosodījumu diplomātiskajai pretimnākšanai, ko Vašingtona izrāda Teherānai.

Slepenajām sarunām bijis ASV prezidenta Baraka Obamas pilnvarojums.

Sarunās notikušas Omānā un vairākās citās valstīs, un par tām zinājis tikai ļoti šaurs cilvēku loks.

Kopš marta valsts sekretāra vietnieks Viljams Bērns un viceprezidenta Džo Baidena vecākais ārlietu padomnieks Džeiks Salivans vismaz piecas reizes tikušies ar Irānas amatpersonām.

Pēdējās četras tikšanās notikušas kopš augusta, kad Irānas prezidenta amatā tika inaugurēts reformām labvēlīgi noskaņotais Hasans Rohani. To gaitā tika sagatavota lielākā daļa no līguma, kas vēlāk oficiāli tika debatēts Ženēvā pasaules lielvaru un Irānas kodolsarunās, ziņu aģentūrai aplecināja trīs augsta ranga Vašingtonas amatpersonas, kas vēlējās palikt anonīmas.

Irāna un pasaules lielvaras svētdien sarunās Ženēvā panāca vienošanos par Teherānas kodolprogrammas ierobežošanu apmaiņā pret Irānai noteikto starptautisko sankciju mazināšanu. Vienošanās būs spēkā sešus mēnešus.

Obama jau paudis gandarījumu par panākto vienošanos, sakot, ka līgumā ietverti "būtiski ierobežojumi, kas sekmēs to, lai nepieļautu, ka Irāna sāk ražot kodolieročus".

Tostarp Irānas ārlietu ministrs Muhameds Džavads Zarifs apliecināja, ka Irāna patur tiesības uz urāna bagātināšanu.

Vienošanās izpildi koordinēs Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA), sacīja Eiropas Savienības augstā ārlietu pārstāve Ketrina Eštone.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!