Foto: AFP/Scanpix

Irānā ažiotāžu izraisījušas fotogrāfijas no Venecuēlas ilggadējā prezidenta Ugo Čavesa bēru ceremonijas, kurās Irānas prezidents Mahmuds Ahmadinedžads redzams, mierinām aizgājēja māti.

Fotogrāfija uzņemta piektdien Čavesa bēru ceremonijā Karakasā. Tajā redzams, ka Ahmadinedžads piekļāvis sev Čavesa māti Elēnu Friasu de Čavesu un abu rokas saskaras.

Islāmticīgiem vīriešiem liegts pieskarties sievietēm, kuras nav viņu ģimenes locekles.

Konservatīvi noskaņotie kritiķi, kurus jau saniknojusi Irānas prezidenta kaismīgā jūsmošana par Čavesu, atgādina Ahmadinedžadam, ka viņš ne tikai grēkojis, bet arī uzvedies nepiedienīgi kā islāmticīgas valsts prezidents.

Pēc kritiķu teiktā, tas ir kārtējais apliecinājums "nepieņemamās straumes" ietekmei uz Ahmadinedžadu. Par "nepieņemamo straumi" tiek dēvēti Ahmadinedžada tuvākie sabiedrotie un arvien biežāk arī pats Ahmadinedžads, šādi distancējot viņu no Irānas augstākā garīgā līdera ajatollas Ali Hamenei.

Irānas polittehnologi centušies pieklusināt skandālu, apgalvojot, ka medijos publiskotā fotogrāfija esot samontēta.

"Fotogrāfija ir samontēta vai uzņemta no tāda leņķa, ka izskatās, ka viņi (Ahmadinedžads un Čavesa māte) ir viens otram pieskārušies. Viņi nesarokojās," norādīja Ahmadinedžada padomnieks Muhamedreza Mirtadžedini.

Taču drīz vien dažās Irānas tīmekļa vietnēs parādījās fotogrāfija, kura acīmredzami tikusi apstrādāta ar fotogrāfiju rediģēšanas programmu "Photoshop" un kurā Ahmadinedžads redzams tādā pašā pozā kopā ar kādu vīrieti.

Prezidenta atbalstītāji uzstāj, ka tā esot īstā fotogrāfija, un tajā Ahmadinedžads esot redzams kopā ar kādu Čavesa tēvoci, savukārt fotogrāfija, kurā Ahmadinedžads redzams kopā ar Čavesa māti, esot safabricēta.

Tomēr, rūpīgāk apskatot fotoattēlu, kurā Ahmadinedžads redzams ar "Čavesa tēvoci", bildē par tēvoci uzdotajā vīrietī atpazīstams Ēģiptes opozīcijas līderis un bijušais Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) ģenerāldirektors Mohameds el Baradei. El Baradei dzīvē gan ir ievērojami garāks par Ahmadinedžadu, taču samontētajā fotogrāfijā viņš izskatās daudz īsāks par Irānas prezidentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!