Foto: AP/Scanpix

Izraēlas eksistence ir "apvainojums visai cilvēcei", piektdien paziņoja Irānas prezidents Mahmuds Ahmadinedžads.

Ahmadinedžads nāca klajā ar asiem izteikumiem par ebreju valsti laikā, kad Izraēlā atklāti debatē par to, vai uzbrukt Irānai tās kodolprogrammas dēļ.

Ahmadinedžads sacīja, ka konfrontācija ar Izraēlu ir mēģinājums "aizstāvēt visu cilvēku cieņu", jo "cionistu režīma eksistence ir apvainojums visai cilvēcei".

Prezidents uzrunāja islāmticīgos Teherānas Universitātē pēc palestīniešu atbalsta demonstrācijām, ar kurām Irāna katru gadu atzīmē Kudsas (Jeruzalemes) dienu musulmaņu svētā mēneša ramadāna pēdējā piektdienā.

Ahmadinedžads nosauca Izraēlu par "korumpētu, antihumānu organizētu mazākuma grupējumu, kas ir pret visām dievišķajām vērtībām".

"Šodien vēršanās pret safabricētā cionistu režīma eksistenci faktiski ir visu cilvēku tiesību un cieņas aizstāvēšana," teica Ahmadinedžads.

Demonstranti palestīniešu atbalsta mītiņā Teherānā piektdien dedzināja ASV un Izraēlas karogus un izkliedza saukļus "Nāvi ASV!" un "Nāvi Izraēlai!"

Saspīlējums starp Irānu un Izraēlu ir pastiprinājies kopš 2005.gada, kad Ahmadinedžads kādā runā pateica, ka Izraēla kādreiz "tiks noslaucīta no kartes". Irānas prezidents arī ir nosaucis Otrā pasaules kara laikā notikušo ebreju holokaustu par "mītu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!