Foto: AP/Scanpix

Irānas valsts televīzija pārraidījusi video, kas esot iegūts no 2011. gadā sagūstītās ASV bezpilota lidmašīnas, kas ir kārtējais Irānas varas iestāžu mēģinājums uzsvērt savus tehniskos un militāros sasniegumus, vēsta laikraksts "The Guardian".

Video bijuši redzami no gaisa filmēti lidostas un pilsētas, kas esot Afganistānas Kandahāra, skati. Tāpat parādīti kadri, kas, kā apliecināja televīzija, filmēti lidaparātam nolaižoties bāzē Irānas austrumos.

Irāna jau iepriekš apgalvoja, ka ir pārtvērusi amerikāņu spiegošanas lidaparātu RQ-170 "Sentinel", kas valstī esot ielidojis pār robežai no Afganistānas. Teherāna arī uzsvērta, ka tās speciālisti it izpētījuši un atšifrējuši lidaparāta tehnoloģijas un ka valsts tagad var pati ražot savus bezpilota lidaparātus.

Irāna apgalvoja, ka pārņēma kontroli pār lidaparātu ar elektronisko signālu palīdzību un lika tam nolaisties savā bāzē, lai gan izskanēja arī ziņas, ka spiegošanas rīks ir notriekts. Amerikāni, netieši atzīstot lidaparāta spiegošanu Irānas teritorijā, paziņoja, ka lidmašīna nolaidusies tehnisku problēmu dēļ un nav ne notriekta, ne elektroniski pārtverta. 

Citā video daļā redzama lidaparāta transportēšana ar helikopteru un tās noņemtās daļas uz treilera. Tāpat sižetā rādīts Revolucionārās gvardes gaisa spēku divīzijas komandieris Amirs Ali Hadžizadehs, kurš stāstīja, ka tikai pēc lidaparāta pārtveršanas kļuva skaidrs, ka tas pieder ASV Centrālajai izlūkošanas pārvaldei (CIP).

Jau vēstīts, ka 2012. gadā Irāna nāca klajā ar paziņojumu, ka ir radījusi pati savu bezpilota lidaparātu "Shahed 129", kura darbības attālums aptver gandrīz visus Tuvos Austrumus. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!