Foto: AFP/Scanpix

Irānas izveidotajiem un balstītajiem "Tautas mobilizācijas spēku" grupējumu kaujiniekiem, kuri palīdzēja cīņā pret "Daesh", ir laiks atgriezties Irānā, no kurienes liela daļa šo šiītu karavīru ir nākuši, un ļaut irākiešiem pašiem pārņemt kontroli, paziņojis ASV valsts sekretārs Rekss Tillersons.

"Irānas kaujiniekiem, kuri karo pret "Daesh", tagad, kad cīņa pret "Daesh" tuvojas noslēgumam, jādodas mājup," viņa teikto citē "Radio Brīvā Eiropa".

Tillersons patlaban devies ārvalstu vizīšu tūrē, kuras ietvaros apmeklē Kataru, Saūda Arābiju, Pakistānu un Indiju, kā arī tiekas ar citu reģiona valstu pārstāvjiem. Tās galvenais mērķis ir Donalda Trampa administrācijas iecere izolēt Irānu gan Tuvo Austrumu ietvaros, gan globāli.

Šī plāna ietvaros pēc ASV iniciatīvas Irākas premjera Haidara al Abadi vadībā izveidota Saudarābu-irākiešu koordinācijas padome, lai ar tās palīdzību mazinātu Irānas ietekmi Irākā. Padomes izveide pati par sevi ir politisks panākums, ņemot vērā, ka abas kaimiņvalstis attiecības sarāva pēc Sadama Huseina pavēles Irākai ieiet Kuveitā.

Irānas izveidotie un kontrolētie "Tautas mobilizācijas grupējumi" līdz šim bijuši nozīmīgs spēks ASV vadītajā kampaņā, bet līdz ar to Irākā nereti šo grupējumu aizsegā karojuši arī Irānas speciālo uzdevumu vienības "Quds" daļas.

Irānas ārlietu ministrs Mohamads Džavads Zarifs šos Tillersona izteikumus komentējis, noraidot etnisko irāņu dalību operācijās. "Tieši uz kuru valsti jādodas irākiešiem, kuri sacēlās pret "Daesh" un aizstāvēja savas mājas?" viņš retoriski vaicājis tviterī.

"Ja Islāma Republika Irāna nebūtu iesaistījusies, "Daesh" būtu izveidojuši savu valdību Damaskā, Bagdādē un Erbīlā," viņš paziņoja. Tiesa, vēl pirms Irānas iesaistes cīņā pret "Daesh" Irākā kurdi noturēja frontes zonu un bez ārējas palīdzības atguva zemes no džihādistiem. Arī Irākas šiītu spēki, kuri bēga no sunnītu apdzīvotajiem Irākas rajoniem, "Daesh" neļāva iekarot pārsvarā šiītu apdzīvotās teritorijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!