Foto: Sputnik/Scanpix

Mirušo skaits Irkutskā, Krievijas Sibīrijas daļā, pēc alkoholu saturoša mazgāšanās līdzekļa "Bojarišņik" iedzeršanas ceturtdien pieaudzis līdz 71 cilvēkam, paziņojusi Krievijas Veselības ministrija.

Kopā 117 cilvēki saindējās pēc metanolu saturoša līdzekļa lietošanas, "no kuriem 71 ir miris", aģentūra "Interfax" citēja ministrijas preses pārstāves Tatjanas Ļebedevas teikto.

Iepriekš tika ziņots par 62 mirušajiem.

Krievijas Izmeklēšanas komiteja atklāja, ka cietušie sadzērušies mazgāšanās līdzekli "Bojarišņik" ("Vilkābele"), kas saturējis metanolu.

Tiesa gan, uz produkta iepakojuma esot bijis norādīts, ka tā sastāvā ir etilspirts, norādīja reģiona Veselības ministrija.

Šķidrums bijis pildīts pudelēs, uz kurām norādīts, ka tas ir vannas līdzeklis ar vilkābeļu smaržu. Uz etiķetes bijis rakstīts, ka tas nav paredzēts iekšķīgai lietošanai.

Sakarā ar cilvēku masveida saindēšanos pirmdien ārkārtas stāvoklis tika noteikts Irkutskā, bet otrdien - arī Irkutskas apgabalā.

Aizdomās par līdzekļa ražošanu un pārdošanu aizturēti 12 cilvēki.

Reaģējot uz notikušo, Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien deva rīkojumu valdībai līdz nākamā gada jūlijam nākt klajā ar stingrākiem noteikumiem alkoholu saturošu smaržu, losjonu un tīrīšanas līdzekļu ražošanai un pārdošanai.

Jaunie noteikumi attieksies arī uz medikamentiem un veterinārajiem medikamentiem, kas satur alkoholu.

Lētas smaržas un sejas losjoni, kas satur alkoholu, tiek pārdoti bez ierobežojumiem, kas attiecas uz alkoholiskajiem dzērieniem, un sociāli nelabvēlīgākajā sabiedrības daļā reizēm tiek lietoti alkohola vietā.

Saindēšanās ar nelegālo alkoholu Krievijā ir bieža parādība, bet šis ir viens no lielākajiem bojāgājušo skaitiem pēdējos gados.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!