Foto: AP/Scanpix

Kopā ar grupējuma "Islāma valsts" (IS) kaujiniekiem Irākā un Sīrijā karo aptuveni 1500 Ziemeļkaukāza iedzīvotāju, atsaucoties uz augstas Krievijas amatpersonas paziņojumu, vēsta "The Washington Post".

Krievijas prezidenta Vladimira Putina sūtnis Ziemeļkaukāza reģionā Sergejs Melikovs arī norāda, ka vismaz pieci kaujinieki, kas atgriezušies no Sīrijas, nogalināti drošības operācijās pagājušajā gadā.

IS rada "ļoti nopietnus draudus" Ziemeļkaukāzam, Melikovs brīdina, turpinot, ka ir jāmēģina novērst jaunu cilvēku pievienošanās kaujiniekiem. 

Pagājušajā nedēļā par nepieciešamību identificēt Krievijas pilsoņus, kas pievienojušies IS kaujiniekiem, uzrunā Federālā Drošības dienesta (FDD) vadītājiem uzsvēra Putins.

Lai gan Čečenija Kremļa atbalstītā Ramzana Kadirova vadībā pēc diviem kariem ir kļuvusi stabilāka, islāmistu nemiernieku aktivitāte ir skārusi citas Ziemeļkaukāza provinces.

Melikovs izceļ Dagestānu kā visvairāk apdraudēto teritoriju, norādot, ka tās reliģiskajās skolās, domājams, varētu darboties IS vervētāji.

Internetā jau bija parādījusies instrukcija, ko rakstījis kāds vīrs, kurš sevi sauc par Muhamedu Abu Barudu al Dagestanī.

Krievijas sociālajā tīklā "VKontakte" publicētajā materiālā teikts, ka pievienoties IS uz Sīriju var doties cauri Turcijai un ieteikts, ko atbildēt uz Krievijas amatpersonu jautājumiem, šķērsojot robežu.

Tāpat jaunpienācēji tiek mudināti pārdot visu sev piederošo un savā "pēdējā ceļojumā" ņemt līdzi maksimāli daudz naudas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!