Foto: AP/Scanpix

Viens no aizdomās turētajiem par uzbrukumu Francijas militārajai bāzei saņēmis teroristiskā grupējuma "Islāma valsts" norādījumu dot triecienu Francijai, piektdien pavēstīja Parīzes izmeklētājs Fransuā Molinss.

Jaunākais no aizturētajiem, kuram ir tikai 17 gadu, saņēmis šādus norādījumus, kad kļuvis skaidrs, ka viņam neizdosies izbraukt no Francijas, lai piebiedrotos džihādistiem Sīrijā, jo viņš tika novērots.

Pirmdien rītausmā aizdomās par terorakta plānošanu pret militāro bāzi Francijas dienvidos, tika arestēti četri jaunieši, no kuriem viens bija kādreizējais flotes signalizētājs.

Jaunākais, kuram ir 16 gadi, tika ātri atbrīvots, bet pārējie tiek turēti aizdomās par plānu filmējot nolaupīt un nocirst galvu armijas pārstāvim.

Trijotne bija plānojusi veikt uzbrukumu decembra beigās vai nākamā gada janvāra sākumā, teica Molinss.

Avots drošības iestādēs vēstīja, ka visi trīs bija plānojuši ceļot uz džihādistu kontrolētajām teritorijām Sīrijā, bet 17 gadus vecā jaunieša māte bija sākusi satraukties par viņa radikalizēšanos un sazinājusies ar varasiestādēm. Viņu bija nopratinājuši pretterorisma dienesta darbinieki, un viņš zināja, ka tiek novērots.

"Viņi apgalvo, ka pieder "Islāma valstij"," sacīja izmeklēšanai tuvs avots.

Francijā jau vairāk nekā sešus mēnešus izsludināts augsts apdraudējuma līmenis. Janvārī Francija piedzīvoja uzbrukumus, kuros tika nogalināti 17 cilvēki. Tie sākās ar apšaudi satīriskā žurnāla "Charlie Hebdo" redakcijā.

"Mēs saskaramies ar terorisma draudiem, kādus līdz šim neesam pieredzējuši," ceturtdien atzina Francijas premjerministrs Manuels Valls.

Lai arī uzbrukums militārajai bāzei tika plānots tuvu "Charlie Hebdo" uzbrukumu gadadienai, neviens no aizdomās turētajiem nav izteicies, ka laiks tika izraudzīts tādēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!