Foto: AFP/Scanpix

ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP) lēš, ka radikālo islāmistu grupējumā "Islāma valsts" (IS) ir līdz pat 31 000 kaujinieku, kas ir trīs reizes vairāk nekā iepriekšējos datos, vēsta raidsabiedrība BBC.

Šādas aplēses izdarītas, pārskatot izlūkošanas ziņojumus par laika periodu no maija līdz augustam, skaidro CIP pārstāvis Rajens Trapani. Iepriekš CIP informācija liecināja, ka grupējums, kas kontrolē plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, apvieno ap 10 000 kaujinieku.

Lēstais kaujinieku skaits pieaudzis spēcīgākas rekrutēšanas dēļ pēc IS jūnija uzvarām kaujās un kalifāta pasludināšanas, pateicoties lielākai frontes aktivitātei un jauniem izlūkošanas datiem, skaidro Trapani.

Jaunie aprēķini nāk klajā dienu pēc tam, kad ASV prezidents Baraks Obama paziņoja, ka ASV pastiprinās gaisa triecienus pret radikālo islāmistu grupējumu IS Irākā un ir gatavas veikt uzlidojumus džihādistiem arī Sīrijā.

ASV pret IS kaujiniekiem jau ir veikušas vairāk nekā 150 uzlidojumus Irākā, kā arī piegādājušas ieročus Irākas valdības un Kurdu autonomijas spēkiem. IS grupējums ir kļuvis bēdīgi slavens ar savu brutalitāti, gūstekņu slepkavībām un ASV žurnālistu nogalināšanu kameras priekšā.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs ceturtdien Saūda Arābijā tikās ar Arābu valstu līderiem, lai veidotu koalīciju cīņai pret IS. Kerijam gan neizdevās iegūt NATO dalībvalsts Turcijas atbalstu, kura neparakstīja komunikē, kurā valstis tiek aicinātas pievienoties ASV cīņā pret islāmistiem.

Analītiķi pieļauj, ka Turcijas atturība skaidrojama ar to, ka IS gūstā atrodas 49 tās pilsoņi, to skaitā diplomāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!