Tuvo Austrumu džihādistu grupējuma "Islāma valsts" kaujinieku rindās Mejadinā, Sīrijas austrumos, izraisījies HIV uzliesmojums, vēsta Sīrijas ziņu aģentūra "ARA News". Inficētie tiek izolēti vietējā slimnīcā, un grupējuma vadība spiež viņus kļūt par teroristiem pašnāvniekiem.

Jau konstatēti vismaz 16 inficēšanās gadījumi ar HIV. Vairums inficēto ir ārvalstu algotņi.

Inficēšanās ar HIV "Islāma valsts" džihādistu rindās nav nekāds retums, jo daudzi kaujinieki ir narkoatkarīgi, lielai daļai no viņiem ir krimināla pagātne. Slimības izplatīšanos sekmē daudzsievība un seksuālā verdzība.

Atsaucoties uz vietējās pretterorisma organizācijas aktīvistiem, britu laikraksts "Daily Mail" vēsta, ka "Islāma valsts" vadoņi spiež inficētos kaujiniekus kļūt par teroristiem pašnāvniekiem.

Sīrijā kopš 2011.gada notiek pilsoņkarš, kurā pret valdību cīnās sašķeltās bruņotās opozīcijas grupējumi un tādas ekstrēmistu organizācijas kā "Islāma valsts" un ar "Al Qaeda" saistītā "Al Nusra". Atbilstoši ANO datiem kopš karadarbības sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 200 000 cilvēku.

"Islāma valsts" ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Grupējumam lojalitāti apliecinājuši arī radikāļu bruņotie formējumi Lībijā un Ēģiptē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!