Radikālo islāmistu grupējums "Islāma valsts" internetā publiskojis video, kurā redzams, kā tiek izpildīts nāvessods kopš 2012. gada pazudušam ASV žurnālistam Džeimsam Folijam, vēsta raidsabiedrība BBC.

Kaujinieki norāda, ka žurnālista nogalināšana ir atriebība par ASV gaisa triecieniem pa "Islāma valsts" (IS) pozīcijām Irākā. Baltais nams norāda, ka ASV būs "sašutušas", ja video izrādīsies patiess, amatpersonas pārbaudot video autentiskumu.


Ierakstā oranžā apģērbā tērpts vīrietis, kurš līdzinās Džeimsam Folijam, ir nolikts uz ceļiem tuksnesī, bet viņam blakus redzams bruņots vīrietis. Ar britu akcentu runājošais kaujinieks norāda, ka žurnālista nāve ir tiešas sekas ASV uzlidojumiem Irākā.

Žurnālists noskaita paziņojumu, kurā "par pēdējās naglas iedzīšanu viņa zārkā" tiek vainotas ASV. Pēc tam kaujinieks paņem nazi un sāk griezt nost gūstekņa galvu, vēsta mediji.

Žurnālista ģimene ir apstiprinājusi viņa nāvi interneta vietnē, kas radīta, lai panāktu viņa atbrīvošanu, ziņo raidsabiedrība RT. Savukārt sociālajā tīklā "Facebook" Folija māte ierakstījusi, ka lepojas ar dēlu. "Viņš atdeva savu dzīvību, mēģinot parādīt pasaulei Sīrijas ciešanas," 'ierakstījusi žurnālista māte Diana.

Video tiek parādīts vēl viens gūsteknis - amerikāņu žurnālists Stīvens Džoels Sotlofs, kurš būšot nākamais upuris.

39 gadus vecais Folijs pazuda aptuveni pirms diviem gadiem, kad kā fotogrāfs atradās kara plosītajā Sīrijā. Par viņa atrašanās vietu nekas nebija zināms.

Grupējums "Islāma valsts" tiek apsūdzēts simtiem cilvēku nogalināšanā savās kontrolētajās teritorijās Sīrijā un Irākā. Radikālie sunnītu kaujinieki vajā citu ticību pārstāvjus - kristiešus un jezīdus, kā arī šiītu musulmaņus.

"Delfi" , atsaucoties uz aģentūru Leta, vēstīja, ka grupējums "Islāma valsts" kontrolē plašas teritorijas no Sīrijas ziemeļiem līdz Irākas austrumiem un 30.jūnijā tās pasludināja par "kalifātu". Grupējums apņēmies panākt, lai "kalifātā" dzīve noritētu atbilstoši sunnītu viduslaiku paražām.

Džihādistu grupējums ir viens no spēcīgākajiem nemiernieku bruņotajiem formējumiem Sīrijā, kur tas ilgstoši cīnās pret prezidentu Bašaru al Asadu, bet pēdējā laikā - arī pret citiem Sīrijas nemiernieku formējumiem, arī pret ar "Al Qaeda" saistīto "Al Nusra".

Sīrijā "Islāma valsts" kontrolē trešo daļu valsts teritorijas - pārsvarā lauku apvidus ziemeļos un austrumos.

Satraukumu Rietumu pasaulē izraisījuši "Islāma valsts" panākumi Irākā, kur grupējums pakļāvis ievērojamas teritorijas un ofensīvu turpina, iespiežoties arī kurdu apvidos.

Lai novērstu radikālo islāmistu panākumus Irākā un glābtu no nāves ielenktus jezīdus, ASV prezidents Baraka Obama sankcionēja gaisa triecienus pa kaujinieku pozīcijām Irākā, kā arī humānās palīdzības aviopiegādes no mājām padzītajiem iedzīvotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!