Foto: AFP/Scanpix
Bruņoti islāmisti Alžīrijā paziņojuši, ka trešdien nolaupījuši 41 ārzemnieku, kas strādājis gāzes atradnē, un mediji vēstīja, ka pirms tam viņi nogalinājuši divus ārzemniekus.

Islāmisti apgalvoja, ka ieradušies no Mali un šādi viņi rīkojušies, lai atriebtos Alžīrijai par to, ka tā atļāvusi izmantot savu gaisa telpu Francijas iznīcinātājiem, kas dod triecienus islāmistiem Mali ziemeļos.

"41 Rietumvalstu pilsonis, tostarp septiņi amerikāņi, kā arī Francijas, Lielbritānija un Japānas pilsoņi, ir saņemti par ķīlniekiem," teikts islāmistu paziņojumā, ko saņēmušas Mauritānijas ziņu aģentūras.

Alžīrijas ziņu aģentūra APS vēstīja, ka ar teroristu tīklu "Al Qaeda" saistīto islāmistu uzbrukumā Tiganturinā valsts dienvidos nogalināti divi ārzemnieki, tostarp Lielbritānijas pilsonis, un seši cilvēki ievainoti. APS neziņoja, kādas valsts pilsonis ir otrs nogalinātais. Lielbritānijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka tai nav informācijas, kas apstiprinātu, ka nogalinātais ir Lielbritānijas pilsonis.

Uzbrukums notika Inamenasas gāzes atradnē pie Lībijas robežas. Gāzes atradni pārvalda Lielbritānijas kompānija BP, Norvēģijas uzņēmums "Statoil" un Alžīrijas valsts uzņēmums "Sonatrach". Pēc uzbrukuma gāzes ieguva šajā atradnē tika pārtraukta.

"Mēs varam apstiprināt, ka Inamenasas gāzes atradnē turpinās drošības incidents," teikts trešdienas vakarā izplatītajā BP paziņojumā.

"Atradnei uzbruka un to ieņēma grupa neidentificētu bruņotu cilvēku.. Kontakti ar šo atradni ir ļoti sarežģīti, bet, pēc mūsu rīcībā esošās informācijas, bruņotas personas joprojām okupē Inamenasas atradni," sacīts paziņojumā.

Iepriekš Alžīrijas Iekšlietu ministrija paziņoja, ka islāmistu uzbrucēji mēģinājuši uzbrukt autobusam, kas devies uz Inamenasas lidostu, taču viņus atsituši apsargi. Tad viņi devušies uz atradnes darbinieku dzīvojamām ēkām, kur saņēmuši ķīlniekus.

Japānas kompānija JGC paziņoja, ka par ķīlniekiem ir saņemti seši Japānas pilsoņi. Pēc citu avotu teiktā, nolaupīto vidū ir viens Francijas, viens Īrijas un viens Lielbritānijas pilsonis.

Viens no uzbrucējiem telefoniski pastāstīja aģentūrai AFP, ka uzbrucēji ir saistīti ar "Al Qaeda", un ieradušies Alžīrijā no Mali ziemeļiem, kad Francija sāka dot triecienus tur esošajiem islāmistiem, lai nepieļautu viņu virzīšanos uz valsts dienvidiem.

"Mēs esam "Al Qaeda" biedri un mēs ieradāmies no Mali ziemeļiem. Mēs piederam Haleda Abula Abasa brigādei," viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!