Foto: AP/Scanpix

Gāztā Ēģiptes prezidenta atbalstītāji, neskatoties uz pagaidu valdības rīkojumu izklīdināt viņu rīkotās sēdošās demonstrācijas, negrasās piekāpties un paziņojuši, ka turpinās savas protesta akcijas.

Kā ziņots, pagaidu valdība trešdien deva rīkojumu policijas priekšniekam pārtraukt "nepieņemamās" islāmistu sēdošās demonstrācijas, kuru dalībnieki pieprasa Mursi atjaunošanu amatā.

"Bīstamās situācijas ieilgšana Rābijas al Adavijas un Atmodas laukumā, kā arī pastāvīgais terorisms un ceļu blokādes nav vairs paciešamas, ņemot vērā nacionālās drošības apdraudējumu," teikts policijai dotajā pavēlē izklīdināt Musulmaņu brālības atbalstītājus, kas Kairā turpina nepārtrauktas protesta akcijas kopš 3.jūlija, kad armija gāza pirmo demokrātiski ievēlēto prezidentu.

Tomēr Musulmaņu brālība paziņojusi, ka tai nav citas izvēles, kā turpināt jau gandrīz mēnesi ilgušās sēdošās demonstrācijas. Arī ASV atkārtoti aicinājušas Ēģiptes varasiestādes respektēt pilsoņu tiesības uz pulcēšanās brīvību.

Islāmisti nav pakļāvušies arī iepriekš izteiktajām varasiestāžu prasībām izklīst, lai gan sadursmēs ar drošības spēkiem nogalināti jau desmitiem cilvēku.

Iekšlietu ministrija paziņojusi, ka demonstrantu izklīdināšana notikšot pakāpeniski saskaņā ar "likumu un konstitūciju".

Pagaidām varasiestādes nav paziņojušas, kad protestētāju izklīdināšana varētu sākties.

Tikmēr Musulmaņu brālības politiskā spārna - Brīvības un taisnīguma partijas (BTP) - viceprezidents Esams al Erians brīdinājis, ka "gaidāms slaktiņš, kas notiks visas pasaules acu priekšā".

Savukārt Musulmaņu brālības pārstāvis Gedahs el Hadads sarunā ar aģentūru AFP uzsvēra, ka "nekas nemainīsies" un demonstranti neizklīdīs.

Valdības rīkojumu policijai protestētājus izklīdināt viņš nosauca par "mēģinājumu ēģiptiešus iebiedēt", piebilstot, ka pavēli devusi "banda", kurai nav nekādas cieņas pret likumu.

Lielākās islāmistu protesta akcijas notiek laukumā pie Rābijas al Adavijas mošejas, kur sadursmēs ar drošības spēkiem sestdien tika nogalināti aptuveni 70 cilvēki, un Atmodas laukumā, kas atrodas pie Kairas Universitātes pilsētiņas.

Trešdien varasiestādes nodeva tiesai trīs Musulmaņu brālības līderus, kas apsūdzēti mudinājumos uz vardarbību. Tiesas priekšā jāstājas islāmistu kustības vadītājam Muhamedam Badī, viņa vietniekam Hairatam eš Šateram un jaunajam Musulmaņu brālības biroja vadītājam Rašadam Bajumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!