Foto: AP/Scanpix
Itālijas koalīcijas partijas "Līga" līderis un jaunais iekšlietu ministrs Mateo Salvīni aktīvi slavē Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un iecerējis saskrieties ar viņu, kad dosies uz FIFA Pasaules kausa finālspēli Maskavā. Tas rada bažīgus daudzus Itālijas politikas vērotājus gan Apenīnu pussalā, gan ārpus tās, raksta "Vice".

"Itālijai vajadzētu duci tādu vīru kā Putins, kurš rīkojas savu pilsoņu labā," pirmdien Salvīni paudis savas partijas atbalstītājiem Brešā Itālijas ziemeļrietumos. Salvīni arī norādīja, ka plāno vizīti Maskavā, lai redzētu Pasaules kausa finālspēli. Lai gan oficiāla tikšanās starp "Līgas" līderi un Putinu nav plānota, Salvīni izteicis cerību Krievijas prezidentu satikt.

Šie Itālijā ietekmīgā vīra izteicieni raisījuši bažas, ka Itālija varētu mainīt savu ārpolitikas kursu. Tiek pieļauts, ka populistu valdība, kurā apvienojušies galēji kreisie un galēji labējie spēki, varētu pārorientēties no sadarbības veicināšanas ar ASV un NATO uz ciešāku sadarbošanos ar Kremli.

"Vice" atzīmē, ka itāļu politiķa solis demonstrē, ka Putins patiesi šarmē nacionālistus un galēji labos politiķus pasaulē. "Līga" pērn arī parakstīja sadarbības vienošanos ar Putina pārstāvēto "Vienoto Krieviju". Ar šo partiju iepriekš sadarbības līgumu bija slēdzis arī Latvijas politiskais spēks "Saskaņa".

Līdzīgs līgums "Vienotajai Krievijai" noslēgts arī ar Austrijas valdībā esošo galēji labējo "Brīvības partiju", savukārt Vācijas galēji labējās "AfD" līderi pērn devās tikties ar Krievijas parlamentāriešiem, kā arī Francijas nacionālisti "Nacionālā fronte" un Ungārijas galēji labējā "Jobbik" uztur ciešas saiknes ar Kremli.


Salvīni līdz šim noliedzis līdzekļu saņemšanu no Krievijas, kā tas bijis franču "Nacionālajai Frontei". Tikmēr gan "Līga", gan tās koalīcijas partneri "Piecu zvaigžņu kustība" līdz šim iestājušies par "kaitīgo un nelietderīgo" sankciju atcelšanu pret Krieviju, atbalsta Krievijas pozīciju karā Sīrijā un pat Krievijas atjaunošanu G8, kas no elitāro valstu kluba tika izslēgta pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā.

Salvīni ceļojums uz Krieviju būšot pirmais ārpus valsts kopš jaunās valdības izveides un viņa stāšanās amatā. Viņš gan pa Sarkano laukumu ir staigājis iepriekš, kad atradās opozīcijā, turklāt darīja to krekliņā ar Krievijas līdera ģīmetni uz tā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!