Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) robežaģentūra "Frontex" sniegusi informāciju, kas ļauj izdarīt secinājumus par sakariem Lībijas cilvēku kontrabandistu un imigrantu glābšanas nevalstisko organizāciju (NVO) starpā, trešdien paziņoja Itālijas prokurors Karmelo Dzukaro, kurš veic šīs lietas izmeklēšanu.

"Manā rīcībā ir dati no "Frontex" un Itālijas karaflotes, konkrēti no vienībām, kas ir iesaistītas [ES vadītajā] misijā "Eunavfor Med"," Itālijas parlamenta komitejai sacīja Katānijas prokurors.

Iepazīstoties ar "Frontex" un Itālijas karaflotes datiem, Dzukaro guvis "stingru pārliecību", ka Itālijas un starptautiskās tiesības par glābšanu uz jūras netiek pilnībā ievērotas, turklāt dati norāda uz "ļoti šaubīgiem sakariem" starp imigrantu glābšanas organizācijām un neidentificētiem cilvēkiem Lībijā.

Prokurors minēja trīs galvenos pārkāpumus, ko pastrādājušas atsevišķas NVO: tās pārkāpj Lībijas teritoriālo ūdeņu robežas, saņem telefonzvanus no Lībijas, pēc visa spriežot, lai organizētu imigrantu uzņemšanu, un tās izslēdz savus radio raidītājus, lai slēptu atrašanās vietu.

Lielās organizācijas, tādas kā "Ārsti bez robežām" un "Glābiet bērnus", netiek turētas aizdomās, viņš piebilda.

Prokurors atzina, ka viņam kļūst arvien grūtāk vērsties pret cilvēku kontrabandistiem, jo NVO atbalsta viņu aktivitātes.

Viņš arī ierosināja, ka uz ES flotes patruļkuģiem būtu jāizvieto noklausīšanās jautājumu eksperti, lai tie varētu sekot kontaktiem starp NVO un Lībiju.

Itālijas ārlietu ministrs Andželīno Alfāno sestdien paziņoja, ka "simtprocentīgi piekrīt" prokuratūras viedoklim, ka dažas labdarības organizācijas, kas nodarbojas ar nelegālo imigrantu uzņemšanu Vidusjūrā, slepeni sadarbojas ar cilvēku kontrabandistiem.

Kā ziņots, Dzukaro ceturtdien pavēstīja, ka NVO, kas nodarbojas ar nelegālo imigrantu glābšanu Vidusjūrā, iespējams, finansē tie paši cilvēku kontrabandisti, kas Vidusjūrā iesūta imigrantu laivas.

Vidusjūrā šobrīd darbojas vismaz desmit NVO, kas savos kuģos uzņem nelegālos imigrantus. Puse no tām ir vācu organizācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!