Foto: AFP/Scanpix

Itālija nedrīkst būt vienīgā valsts, kuras krastos tiek izsēdināti Vidusjūrā savāktie nelegālie imigranti, teikts otrdien publiskotajā Itālijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas slēdzienā, aicinot izveidot nelegālo imigrantu izsēdināšanas zonas arī Lībijā, Tunisijā un Maltā.

Dokumentā arī izvērtēti nevalstisko organizāciju (NVO) iespējamie sakari ar cilvēku kontrabandistiem.

Itālijas Senāta Aizsardzības komiteja secinājusi, ka jāveido īpašas drošības zonas jūrā savākto nelegālo imigrantu izsēdināšanai Lībijā, Tunisijā un Maltā, kuras pārraudzītu ANO bēgļu aģentūra (UNHCR) un Starptautiskā Migrācijas organizācija (IOM).

Šobrīd Lībija un Tunisija netiek atzītas par pietiekami drošām, lai uz turieni nosūtītu atpakaļ nelegālos imigrantus, kamēr Malta uzstāj, ka tās teritorija ir pārāk maza, lai tā varētu izņemt lielas cilvēku masas.

Senatori arī norādījuši, ka NVO darbību Vidusjūrā ir stingrāk jāuzrauga Itālijas krasta apsardzei, kā arī pieprasījuši ieviest visu nelegālo imigrantu glābšanas operācijās iesaistīto privāto organizāciju "akreditēšanas un sertificēšanas" procedūras.

NVO kuģi cenšas arvien tuvāk un tuvāk piekļūt Lībijas piekrastei, lai uzņemtu nelegālos imigrantus, un Eiropas Savienības robežapsardzības pārvalde "Frontex", kā arī atsevišķi itāļu prokurori norādījuši, ka tas tikai papildus mudina nelegālos imigrantus doties ceļā, kā arī atvieglo cilvēku kontrabandistu nelikumīgo biznesu.

Prokurors Karmelo Dzukaro maijā informēja senatorus, ka šīm NVO ir tieši sakari ar kontrabandistiem un ka tās, iespējams, saņem no viņiem arī finansējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!