Foto: EPA/Scanpix/LETA

Itālijas populistiskajai Pieczvaigžņu kustībai (M5S) un labējai Līgai nepieciešamas "vēl dažas dienas", lai panāktu galīgo vienošanos par valdības izveidi, pirmdien paziņojis M5S līderis Luidži Di Maio.

"Mēs informējām prezidentu, ka nepieciešamas vēl dažas dienas, lai veiksmīgi pabeigtu diskusijas par problēmām [un] lai mēs varētu sniegt valstij pārmaiņu valdību," pēc tikšanās ar valsts galvu Serdžo Matarellu pavēstīja Di Maio.

Sākotnēji tika gaidīts, ka pēc nedēļas nogalē notikušajām sarunām Di Maio un Līgas līderis Mateo Salvīni pirmdien paziņos par "valdības līgumu" un nosauks nākamā premjerministra kandidatūru, taču M5S līderis tā vietā paziņoja, ka sarunas nepieciešams turpināt un ka nekādi iespējamās valdības locekļu vārdi pagaidām netiks atklāti. "Mēs rakstām valdības programmu nākamajiem pieciem gadiem, un mums ir ļoti svarīgi to paveikt, cik labi vien iespējams. Tāpēc mēs lūdzām prezidentam vēl dažas dienas," norādīja Di Maio.

Viņš arī paziņoja, ka galīgais koalīcijas līguma variants tiks vēl nodots apstiprināšanai M5S ierindas biedriem tiešsaistes balsojumā. Šobrīd prezidenta pilī vēl turpinās Matarellas saruna ar Salvīni. Tikmēr mediji ziņo, ka sarunās abas partijas vienojušās atcelt iepriekš pieņemto lēmumu par pensionēšanās vecuma paaugstināšanu un M5S ir piekritusi Līgas prasībām īstenot stingrāku imigrācijas politiku.

Partijām vēl nepieciešams panākt kompromisu par Līgas iecerēto nodokļu samazināšanu un M5S pieprasīto vispārējā pamatienākuma ieviešanu, lai gan abas šis ieceres saskaņot, šķiet, ir visai sarežģīti. Jāsaskaņo arī jautājums par partiju pārstāvniecība nākamajā valdībā.

Salvīni vadītā Līga martā notikušajās vēlēšanās ieguva 17% balsu, taču tā startēja četru labējo partiju koalīcijā, kas kopumā izcīnīja 37% balsu, ierindojoties pirmajā vietā. Savukārt M5S, kas startēja ārpus jebkādām koalīcijām, ieguva vislielāko atbalstu kā atsevišķa partija, izcīnot 33% balsu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!