Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Vairāk nekā 120 itāļu aktrises, režisores un citas kino nozares pārstāves piektdien nosodījušas sistemātisku seksuālu uzmākšanos viņu pārstāvētajā izklaides jomā.

"Mēs nerādām ar pirkstu ne uz vienu "uzmācīgo". Mēs protestējam pret visu sistēmu," viņas paziņoja laikrakstā "La Repubblica" un citās vadošajās avīzēs publicētā manifestā.

124 parakstītāju vidū ir aktrise Valērija Golīno (attēlā), kura ar amerikāņu kino zvaigznēm Tomu Krūzu un Dastinu Hofmanu filmējās 1988. gadā uzņemtajā filmā "Rain Man" ("Lietus cilvēks"), kā arī skatītāju iecienītā seriālā "Gomorra" režisore Frančeska Komenčīni.

Pēc ietekmīgā Holivudas producenta Hārvija Vainstīna apsūdzēšanas seksuālā uzmācībā pēdējos mēnešos aizsākusies globāla kampaņa "MeToo", kas vēršas pret uzmākšanos kino nozarē un citviet.

Tomēr Itālijā aktrise Azija Ardžento, kura bija apsūdzējusi Vainstīnu izvarošanā, pati saņēma negatīvus komentārus un tika vainota par centieniem šādā veidā gūt publicitāti.

"Seksuālās uzmākšanās skandāli izraisa tūlītēju sašutuma vilni, tomēr tiklīdz tas ir pagājis, cilvēki "sāk apšaubīt to, ko izmantošanas upuri ir teikuši, kas viņi ir, viņu rīcību, motīvus, kas likuši viņiem runāt", norādīts manifestā.

"Tādā veidā (..) viņi vēlas mūs apklusināt, likt padomāt divreiz, pirms atveram muti, īpaši, ja dažas lietas notika pagātnē, un tādā veidā [viņiem] tā vairs nav problēma," teikts manifestā.

Šādos apstākļos "Ikviena strādājoša sieviete" tiek aicināta "pierast [pie uzmākšanās], vai pazust no sistēmas", brīdināja manifesta parakstītājas.

"Pienācis laiks, kad mēs esam pārstājušas baidīties," paziņoja itāļu kino sievietes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!