Foto: Reuters/Scanpix

Vācijas iekšzemes izlūkdienests piektdien paziņoja par pierādījumiem, kas liecina, ka Krievija ir atbildīga par vairākiem pret Vāciju vērstiem kiberuzbrukumiem.

"Viena no aktīvākajām un agresīvākajām kampaņām ir "Sofacy/APT 28" kampaņa," informēja Vācijas Federālais konstitūcijas aizsardzības birojs (BfV), piebilstot, ka tas "redz pierādījumus par Krievijas valsts kontroli" operācijās, kurās ar Trojas vīrusiem inficēti datori.

"Sofacy" tika mērķēta uz datu zādzību, bet cita kampaņa - "Sandworm" - bija izstrādāta, lai sabotētu informācijas tehnoloģiju sistēmas, atklāja BfV.

"Ja neskaita vēršanos pret valdības adresēm, tā vērsās arī pret telekomunikāciju kompānijām, enerģijas piegādātājiem, kā arī augstākās izglītības iestādēm," norādīja drošības dienests.

Eksperti teikuši, ka atsevišķās vietās Ukrainā pērn piedzīvotie elektroapgādes traucējumi bija "Sandworm" kiberuzbrukuma rezultāts.

"BfV novērotās kampaņas lielākoties ir mērķētas uz informācijas iegūšanu, respektīvi, spiegošanu," pauda dienesta priekšnieks Hanss Georgs Māsens.

"Tomēr Krievijas slepenie dienesti ir izrādījuši gatavību veikt arī sabotāžu," viņš piebilda.

Vācijas mediji ir vēstījuši, ka "Sofacy" kiberuzbrukumā pērn cieta Vācijas parlamenta apakšpalāta Bundestāgs, un šādi uzbrukumi vērsti arī pret Vācijas kancleres Angelas Merkeles vadīto kristīgo demokrātu datoriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!