Virs Ukrainas austrumiem notriektās Malaizijas pasažieru lidmašīnas atlūzās atrastas Krievijā ražotas "Buk" raķetes daļas, otrdien paziņoja Nīderlandes izmeklētāji.

Starp izmeklētājiem nogādātajām lidmašīnas atlūzām atrastas vairākas detaļas, kas varētu būt zenītartilērijas kompleksa "Buk" raķetes daļas, teikts Nīderlandes prokuratūras un Nīderlandes drošības padomes (OVV) kopīgajā paziņojumā.

Jautāts, vai šīs detaļas atrastas avārijas vietā, prokuratūras preses pārstāvis sacīja, ka nevar atklāt konkrētāku informāciju, vien to, ka tās atrastas Austrumukrainā. Tās tika atrastas iepriekšējā atlūzu vākšanas reizē.

Nīderlande ir uzņēmusies vadošo lomu katastrofas izmeklēšanā, upuru identificēšanā un vainīgo saukšanā pie atbildības. Izmeklēšanā, ko vada Apvienotā izmeklēšanas komanda, piedalās arī Ukraina, Austrālija, Malaizija un Beļģija.

Kā ziņots, Pagājušā gada 17. jūlijā virs teritorijas Ukrainas austrumos, kuru kontrolē Krievijas atbalstītās teroristu bandas, tika notriekta Malaizijas lidmašīna "Boing 777", nogalinot visus aviolainerī esošos 298 cilvēkus, tostarp 193 Nīderlandes pilsoņus.

Rietumi un Kijeva uzskata, ka Malaizijas lidmašīnu notriekuši Krievijas apbruņotie teroristi, raidot raķeti no zenītartilērijas kompleksa "Buk", kuru tiem piegādājusi Maskava.

Jau uzreiz pēc lidmašīnas notriekšanas Rietumu medijos izskanēja arī versijas, ka liktenīgo raķeti izšāvuši pašas Krievijas karavīri, kas atradušies Ukrainas teritorijā vai arī Krievijas teritorijā līdzās Ukrainas robežai.

Starptautiskie gaisa satiksmes negadījumu izmeklētāji no Nīderlandes, Ukrainas, Austrālijas, Lielbritānijas, ASV un Krievijas pašreiz tiekas Hāgā, lai apspriestu Nīderlandes drošības padomes (OVV) ziņojumu par lidmašīnas katastrofas cēloņiem.

OVV un Apvienotās izmeklēšanas komandas paziņojumā teikts, ka starp atlūzām atrastās daļas, iespējams, varētu sniegt plašāku informāciju par avārijā iesaistītajām pusēm.

Šim nolūkam izmeklētāji sīkāk pēta šo daļu izcelsmi un iesaistīs arī starptautiskus ekspertus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!