Foto: EPA/LETA
Izraēla svētdienas vakarā atbrīvoja 550 palestīniešu cietumniekus, pabeidzot otro un pēdējo posmu darījumā par ieslodzīto palestīniešu apmaiņu pret Izraēlas karavīru Giladu Šalitu, kurš 18.oktobrī tika atbrīvots pēc vairāk nekā piecu gadu ilga gūsta Gazas joslā, paziņoja Izraēlas un Palestīnas amatpersonas.

505 no svētdien atbrīvotajiem palestīniešiem ieradās Jordānas rietumkrasta Rāmallāhas pilsētā ar 12 autobusiem un piebrauca pie Palestīnas pašpārvaldes prezidenta mītnes, kur viņus sagaidīja tūkstošiem labvēļu.

Apmēram tajā pašā laikā 41 atbrīvots palestīnietis iebrauca kustības HAMAS pārvaldītajā Gazas joslā, kur pie robežas viņus sagaidīja ap 3000 līksmu atbalstītāju. Vēl divi atbrīvoti palestīnieši tika aizvesti uz Jordānijas robežu, bet pārējie divi tika atbrīvoti Atarotā Izraēlas anektētās Austrumjeruzālemes teritorijā.

Viens no atbrīvotajiem Jeruzālemes iedzīvotājiem bija 26 gadus vecais Francijas palestīnietis Salahs Hamuri, kurš bija notiesāts par atentāta plānošanu pret jūdaistu reliģisku līderi un kuram martā būtu beidzies septiņu gadu cietumsods. Francijas prezidents Nikolā Sarkozī ilgu laiku bija izdarījis spiedienu uz Izraēlu, lai Hamuri tiktu atbrīvots.

Starp svētdien atbrīvotajiem bija sešas sievietes un 55 nepilngadīgie vecumā no 14 līdz 17 gadiem, informēja ANO Bērnu fonds UNICEF, kas atzinīgi novērtēja viņu atbrīvošanu.

Darījuma pirmajā posmā 18.oktobrī tika atbrīvoti 477 palestīnieši, no kuriem vairāki simti izcieta mūža ieslodzījumu par izraēliešu slepkavībām un viņu atbrīvošana izraisīja plašu neapmierinātību Izraēlā. Starp otrajā posmā atbrīvotajiem neviens nebija notiesāts par izraēliešu slepkavībām.

Atbrīvojamo palestīniešu sarakstu sastādīja Izraēla. Tajā nav kaujinieku grupējumu "Islāma džihāds" un HAMAS dalībnieku, bet apmēram 300 bija sekulārās kustības "Fatah" biedri.

Izraēlas armijas seržants Gilads Šalits tika sagūstīts 2006.gada 25.jūnijā, kad Izraēlas teritorijā no Gazas joslas iebruka kaujinieki no trim Gazas joslā bāzētiem palestīniešu grupējumiem - HAMAS, Tautas pretošanās komitejām un salāfistu grupējuma "Islāma armija".

Vienošanās starp Izraēlu un Gazas joslā valdošo HAMAS par Šalita atbrīvošanu tika panākta šī gada 6.oktobrī ar Ēģiptes starpniecību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!