Foto: AFP/Scanpix

Izraēla svētdien paziņoja, ka atcēlusi aprīlī ieviesto aizliegumu palestīniešu islāmistu grupējuma "Hamas" pārvaldītajā Gazas joslā ievest cementu.

"Atbilstoši drošības novērtējumam un vienojoties ar starptautisko sabiedrību, no šodienas, 22. maija, ir apstiprināta cementa [piegāžu] atkārtota ievešana Gazā," informēja Izraēlas valdības iestāde, kas atbildīga par politikas īstenošanu palestīniešu teritorijās (COGAT).

Aizliegums ievest cementu tika ieviests aprīlī pēc tam, kad Izraēla apsūdzēja Gazas joslas ekonomikas ministrijas amatpersonu Imadu al Bazu par nepareizu cementa izlietošanu.

COGAT norādīja, ka "Hamas" ir "rupji pārkāpusi atjaunošanas mehānismu un vienošanos starp COGAT, Palestīniešu pašpārvaldi un Apvienotajām Nācijām".

Al Bazs noliedzis šīs apsūdzības, uzsverot, ka cementa imports esot noticis atbilstoši ar ANO starpniecību panāktajam atjaunošanas mehānismam, kas tika izstrādāts pēc 2014. gadā notikušajiem Izraēlas gaisa triecieniem.

Kopš 2014. gada Gazas joslā ir nonākuši 1,2 miljoni tonnu būvniecības materiālu. Izraēlas aplēses liecina, ka katru nedēļu Gazas joslā tiek ievestas 80 kravas ar cementu. Katrā no tām esot 40 tonnas cementa.

Gazas joslas blokādi Izraēla sāka 2006. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!