Foto: AFP/Scanpix

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu un iekšlietu ministrs Gideons Saars vienojušies par 1500 jaunu kolonistu mājokļu būvēšanu Ramatšlomo apmetnē, anektētajā Austrumjeruzalemē, trešdien vēsta armijas radio.

Šī vēsts izskan neilgi pēc 26 palestīniešu atbrīvošanas no Izraēlas cietumiem.

Izraēlas plāni par 1500 jaunu kolonistu mājokļu būvniecību Austrumjeruzalemē "iznīcina miera procesu, un tas ir vēstījums starptautiskajai sabiedrībai, ka Izraēla kā valsts neciena starptautiskās tiesības", teikts palestīniešu pašpārvaldes prezidenta Mahmuda Abasa preses sekretāra Nabila Abu Rudeinas izplatītajā paziņojumā.

Pagājušajā nedēļā izraēliešu amatpersona sacīja, ka "tuvāko mēnešu laikā" tiks izsludināti jauni tenderi lielu apmetņu bloku būvniecībai Austrumjeruzalemē, kas esot daļa no "izpratnes", kas panākta ar palestīniešiem un Vašingtonu.

Palestīnieši, kas kolonistu apmetņu būvniecību uzskata par lielāko šķērsli miera līguma ceļā, kategoriski noliedz, ka šāda vienošanās būtu panākta.

Augustā Izraēla paziņoja par 2000 jaunu kolonistu mājokļu būvniecību okupētajās teritorijās un vienlaikus atbrīvoja no cietumiem palestīniešu ieslodzītos.

2010.gada martā Izraēla sadusmoja Vašingtonas administrāciju, ASV viceprezidenta Džo Baidena vizītes laikā paziņojot, ka Ramatšlomo tiks būvēti 1600 jauni kolonistu mājokļi.

Izraēla ieņēma Austrumjeruzalemi 1967.gada Sešu dienu kara laikā un vēlāk to anektēja. Starptautiskā sabiedrība Austrumjeruzalemes aneksiju nav atzinusi.

Izraēlas armijas radio trešdien arī ziņoja, ka Netanjahu un Saars vienojušies virzīt uz priekšu vēl divus Austrumjeruzalemes projektus - arheoloģijas un tūrisma centra izveidi līdzās vecpilsētas mūriem un nacionālā parka izveidi Skopus kalnā.

Starptautiskā sabiedrība izraēliešu kolonistu apmetņu būvniecību okupētajās Rietumkrasta palestīniešu teritorijās uzskata par nelikumīgu.

Tiešās miera sarunas starp Izraēlu un palestīniešiem atsākās 29.jūlijā. Par sarunu gaitu maz zināms, jo detaļas tiek turētas slepenībā, lai dotu iespēju procesam netraucēti attīstīties.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs, kura pūliņu rezultātā dialogs tika atsākts, pagājušajā nedēļā sacīja, ka Izraēlas un palestīniešu sarunas kļūst arvien intensīvākas un to darba kārtībā ir visi pamatjautājumi.

"Temps ir kļuvis intensīvāks, visi pamatjautājumi ir darba kārtībā, un viņi tiekas ar palielinātu intensitāti," preses konferencē Parīzē norādīja valsts sekretārs.

"Nevienam nav noslēpums, ka tas joprojām ir sarežģīts process. Dedzīgu skeptiķu netrūkst," atzina Kerijs. "Izraēliešu un palestīniešu tautām ir līderi, kuri pilnībā saprot, kas ir likts uz spēles, un viņi ir uzņēmušies riskus, lai abas puses apsēdinātu pie sarunu galda."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!