Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Neskatoties uz Krievijas paziņojumu, ka tā apgādās Sīriju ar modernākām zenītraķešu sistēmām, Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu otrdien paziņojis, ka Izraēla turpinās militārās operācijas Sīrijā.

"Mēs turpināsim rīkoties, lai neļautu Irānas armijai nostiprināties Sīrijā, un mēs turpināsim koordināciju starp Izraēlas Aizsardzības spēkiem un Krievijas armiju," pirms došanās uz Ņujorku, lai piedalītos ANO Ģenerālajā Asamblejā, žurnālistiem norādīja Netanjahu.

Kā vēstīts, Krievija pirmdien paziņoja, ka, neskatoties uz Izraēlas iebildumiem, divu nedēļu laikā piegādās Sīrijai zenītraķešu sistēmas "S-300". Maskava norādīja, ka tas esot viens no "atbildes pasākumiem" uz Krievijas lidmašīnas notriekšanu Sīrijā.

Lai gan Krievija atzinusi, ka tās izlūklidmašīna virs Sīrijas pagājušajā nedēļā notriekta ar sīriešu izšautu zenītraķeti, Maskava šajā incidentā, kurā gāja bojā visi 15 lidaparāta apkalpes locekļi, vaino Izraēlu, kuras iznīcinātāji neilgi pirms tam veica uzlidojumu Latākijas provincei.

Izraēla, kas pilsoņkara laikā jau daudzkārt veikusi uzlidojumus mērķiem Sīrijas teritorijā, pēc šī incidenta paziņoja, ka pieliks pūles, lai tās misijas nenovestu pie konfrontācijas ar Krievijas kontingentu, kas sniedz militāro atbalstu prezidenta Bašara al Asada režīmam.

Pirmdien Netanjahu bija telefonsaruna ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Otrdien Netanjahu pavēstīja, ka šajā sarunā viņš vienojies ar Putinu par izraēliešu armijas un Krievijas bruņoto spēku pārstāvju tikšanos tuvākajā laikā.

Viņš piebilda, ka Izraēla pēdējo trīs gadu laikā ļoti veiksmīgi spējusi novērst Irānas armijas nostiprināšanos Sīrijā un irāņu bruņojuma nodošanu Libānas šiītu bruņotajam grupējumam "Hezbollah".

Izraēla sen centusies atturēt Maskavu no "S-300" raķešu kompleksu piegādāšanas Sīrijai, bažījoties, ka tas ierobežotu izraēlieši iespējas dot triecienus Irānas un "Hezbollah" spēkiem Sīrijā, kas arī sniedz atbalstu Asada režīmam cīņā ar nemierniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!