Foto: AFP/Scanpix

Izraēlas iznīcinātāji sabombardējuši kādu Sīrijas valdības objektu valsts ziemeļrietumos, kas tiek uzskatīts par saistītu ar Damaskas ķīmisko ieroču programmu, atsaucoties uz ziņām Izraēlas un arābu medijos, ziņo portāls "The Guardian".

Uzlidojums Sīrijas Zinātniskajam izpētes centram pie Mešfas noticis naktī uz ceturtdienu. Rietumu izlūkdienestu ziņojumos šis pētniecības centrs tiek saistīts ar Sīrijas ķīmisko ieroču programmu.

Uzlidojumu objektam netālu no Vidusjūras piekrastes aizvadītajā naktī apstiprina arī Sīrijas armija. Paziņojumā norādīts, ka Izraēlas lidmašīnas raidījušas vairākas raķetes no Libānas gaisa telpas.

"Izraēlas kara lidmašīnas šodien pulksten 2.42 izšāva vairākas raķetes no Libānas gaisa telpas, uzbrūkot vienai no mūsu militārajām pozīcijām pie Mešfas, kas izraisīja materiālus zaudējumus un divu cilvēku nāvi," teikts paziņojumā.

Sīrijas opozīcijas avoti savukārt ziņo, ka uzlidojumā piedalījušās četras Izraēlas lidmašīnas.

Uzlidojums seko virknei pēdējo nedēļu Izraēlas paziņojumu, kurā Irāna tiek apsūdzēta centienos nostiprināties Sīrijā un Libānā, un ieroču rūpnīcas būvēšanā.

Izraēla reti kad oficiāli paziņo, ka būtu veikusi izlidojumus Sīrijā, bet ir zināms, ka pilsoņu kara laikā Izraēlas lidmašīnas vairākas reizes ir uzbrukušas ieroču pārvadāšanas konvojiem un noliktavām, kas saistītas ar sīriešu prezidenta Bašara al Asada sabiedroto Libānas grupējumu "Hezbollah".

Lai gan Izraēlas armija atteicās komentēt uzlidojumu Sīrijā, bijušais Izraēlas militārās izlūkošanas vadītājs tviterī ierakstīja, ka trieciens nav bijusi rutīnas operācija.

"Objektā Mešfā tiek ražoti arī ķīmiskie ieroči un mucu bumbas, kas ir nogalinājušas tūkstošiem Sīrijas civiliedzīvotāju," raksta Amoss Jadlins.

Uzlidojums arī notiek laikā, kad Izraēla pie savas ziemeļu robežas rīko lielākās militārās mācības pēdējo 19 gadu laikā. Tās tiek raksturotas kā gatavošanās iespējamam nākotnes karam ar "Hezbollah".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!