Foto: DELFI Aculiecinieks
Izraēlas valdība otrdien nolēma sodīt Palestīnu par tās iestāšanos ANO Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijā (UNESCO), paātrinot būvniecību Austrumjeruzālemē un ebreju apmetnēs un iesaldējot nodokļu ienākumu nodošanu Palestīnas pašpārvaldei.

Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu mazais kabinets, kurā ir astoņi svarīgākie ministri, pieņēma šo lēmumu dienu pēc tam, kad UNESCO Ģenerālā asambleja uzņēma Palestīnu par pilntiesīgu dalībnieci.

"Tika panākta vienošanās par šiem pasākumiem .. kā sodu pēc UNESCO balsojuma [par Palestīnas uzņemšanu]," sacīja valdības augsta ranga amatpersona.

"Mēs uzbūvēsim 2000 mājokļus, tai skaitā 1650 mājokļus Austrumjeruzālemē un pārējos Maaleadumimas un Efratas apmetnēs. Tika arī nolemts uz laiku iesaldēt līdzekļu nodošanu Palestīnas pašpārvaldei," sacīja amatpersona.

Maaleadumimas apmetne atrodas uz austrumiem no Jeruzālemes, bet Efratas apmetne - starp Betlēmi un Hebronu Jordānas rietumkrastā.

Izraēla parasti katru mēnesi nodod Palestīnas pašpārvaldei muitas nodevas desmitiem miljonu ASV dolāru apmērā, kas iekasētas par precēm, kuras caur Izraēlas ostām tiek vestas uz palestīniešu tirgiem. Šīs nodevas veido lielu daļu no Palestīnas pašpārvaldes budžeta.

Izraēla bieži mēdz iesaldēt šo nodevu nodošanu, reaģējot uz Palestīnas pašpārvaldes diplomātisku vai politisku rīcību, kuru Izraēla uzskata par kaitīgu.

Netanjahu birojs paziņoja, ka lēmumi par šiem soda pasākumiem tikuši pieņemti "pirmajā diskusijā" par Palestīnas uzņemšanu UNESCO. Tālāki pasākumi var tikt apspriesti mazā ministru kabineta nākamajā sanāksmē.

Palestīnas pašpārvaldes prezidenta preses sekretārs Nabils Abu Rudeina paziņoja, ka Izraēlas lēmums paātrināt apmetņu būvniecību ir lēmums "paātrināt miera procesa sagraušanu", savukārt nodokļu ienākumu nodošanas iesaldēšana ir "naudas nozagšana palestīniešu tautai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!